29

Moscheea din Georgia - punte de legatura sau motiv de dezbinare

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Ridicarea unei noi moschei va constitui o punte de legătură între Turcia și Georgia, conform ministrului turc de externe, Ahmed Davutoglu, dar, în funcție de modul în care problema va fi gestionata, aceasta ar putea deveni, totodata, si un zid între cele două țări.

Georgia, Turcia și Azerbaidjan-ul sunt singurele trei țări prietene reciproc care pot fi găsite în regiunea Caucazului de Sud, iar ele au purtat ieri o discutie, in cadrul unei reuniuni a celor trei ministri de externe, in orașul georgian Batumi, de langa Marea Neagră.

Cei trei au dezbatut proiecte precum transferul de energie, comertul si securitatea, religia rămânand si ea un punct potențial de dezbinare.

Georgia, un bastion regional al Crestinismului Ortodox rasaritean are probleme bisericești cu ambii vecini musulmani.

Cu Azerbaidjan-ul, problema a aparut in cazul unei dispute pe marginea Mănăstirii din Davit Gareji.

Cu Turcia, apar probleme in restaurarea mănăstirilor vechi georgiene din Oshki și Ishkhan, cu puternice implicatii culturale și spirituale pentru georgieni.

Turcia a fost de acord sa ajute la reabilitarea clădirilor ruinate dar, în schimb, a solicitat construirea unei moschei mari în Batumi, pentru musulmanii locali.

"Fie ca este vorba o biserică sau de o moschee, este patrimoniul nostru cultural și suntem fericiți să vă ajutăm in reabilitarea lor", a declarat Davutoglu, la Batumi, pentru NetGazeti.

Mulți cetățeni georgieni, însă, nu văd ridicarea unei noi moschei ca pe un targ echitabil pentru restabilirea sit-urilor culturale de patrimoniu din Turcia. Un sentiment de insecuritate, legat de prezența turcă în creștere în Batumi și in împrejurimi, pare a spori in zona. Declarația venita din partea Tbilisi, ca moscheea va fi construita, a nascut furia credincioșilor ortodocși georgieni, iar titlurile senzationale au umplut paginile ziarelor de scandal in ultimul timp.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01566 sec - PID: 30405