4

Moscheea din Georgia - punte de legatura sau motiv de dezbinare (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Ridicarea unei noi moschei va constitui o punte de legătură între Turcia și Georgia, conform ministrului turc de externe, Ahmed Davutoglu, dar, în funcție de modul în care problema va fi gestionata, aceasta ar putea deveni, totodata, si un zid între cele două țări.

   Georgia, Turcia și Azerbaidjan-ul sunt  singurele trei țări prietene reciproc care pot fi găsite în regiunea Caucazului de Sud, iar ele au purtat ieri o discutie, in cadrul unei reuniuni a celor trei ministri de externe, in orașul georgian Batumi, de langa Marea Neagră.
   Cei trei au dezbatut proiecte precum transferul de energie, comertul si securitatea, religia rămânand si ea un punct potențial de dezbinare.

   Georgia, un bastion regional al Crestinismului Ortodox rasaritean are probleme bisericești cu ambii vecini musulmani.
   Cu Azerbaidjan-ul, problema a aparut in cazul unei dispute pe marginea Mănăstirii din Davit Gareji.
   Cu Turcia, apar probleme in restaurarea mănăstirilor vechi georgiene din Oshki și Ishkhan, cu puternice implicatii culturale și spirituale pentru georgieni.
   Turcia a fost de acord sa ajute la reabilitarea clădirilor ruinate dar, în schimb, a solicitat construirea unei moschei mari în Batumi, pentru musulmanii locali.
   "Fie ca este vorba o biserică sau de o moschee, este patrimoniul nostru cultural și suntem fericiți să vă ajutăm in reabilitarea lor", a declarat Davutoglu, la Batumi, pentru NetGazeti.

   Mulți cetățeni georgieni, însă, nu văd ridicarea unei noi moschei ca pe un targ echitabil pentru restabilirea sit-urilor culturale de patrimoniu din Turcia. Un sentiment de insecuritate, legat de prezența turcă în creștere în Batumi și in împrejurimi, pare a spori in zona. Declarația venita din partea Tbilisi, ca moscheea va fi construita, a nascut furia credincioșilor ortodocși georgieni, iar titlurile senzationale au umplut paginile ziarelor de scandal in ultimul timp.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
99
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.04043 sec - PID: 17484