22
Comitetul Public de Organizare, al Bisericii, pentru Aniversarea a 1025 de ani de la Botezul Rusiei s-a intrunit la reședința patriarhală din Mănăstirea Sfantul Daniel.

Intrunirea a fost prezidata de de către Sanctitatea Sa Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii.

Comisia include, alaturi de ierarhii și clerul din Belarus, Rusia și Ucraina, înalți oficiali guvernamentali din cele trei țări.

"Celebrarea urmareste sa ii ajute pe oameni sa respire sensul istoriei, să simtă spiritualitatea si libertatea lor de a contempla calea distinctiva spre viitor. Botezului Rusiei îi datorăm formarea civilizației noastre unice. Credincioșia față de fundamentele spirituale este o garanție că vom rămâne ceea ce suntem. Aceasta înseamnă garantia că vom fi cu adevărat fericiti, pentru ca toti cei care se trădează pe ei insisi sau care sunt dependenti, nu pot fi fericiti", a declarat Patriarhul Moscovei.

"Trebuie să se includem acesti ultimi 25 de ani, de revigorare a Bisericii, în cadrul memoriei istorice a oamenilor", a continuat el. "Din punct de vedere eclezial și al vieții religioase, ultimii 25 de ani reprezinta un fenomen care nu are egal în istoria lumii. Niciodată și în nicio parte a Globului nu s-au construit atât de multe biserici și nu s-au format atat de multe comunități creștine, intr-o asemenea perioada scurta de timp. Nicăieri nu există o astfel de descoperire puternica în viața Bisericii și in cea a vieții religioase în general, asa cum s-a intamplat in ținuturile vaste ale Sfintei Rusii. Care este puterea care a facut ca natiunea noastra sa sufere o atat de mare transformare? Asupra acestui lucru ar trebui sa reflectam", a mai spus el.

"Însa, punctul central nu il constituie doar noile biserici și mănăstiri si noua constelatie de clerici și rezultatele episcopale in cooperarea Bisericii cu societatea și lumea, ci inițierea reală a milioane de oameni in Biserica si schimbarea psihologiei acestora, a orientărilor și vietii lor personale și, prin urmare, a eticii publice. Toate acestea se întâmplă într-un moment, in care vorbim de o criză economică mondială, despre care analistii cred ca este cauzată de o criză a personalității umane", a reamintit Patriarhul, auditoriului.

"Festivitățile de marcare a aniversarii a 1025 de ani de la Botezul Rusiei, trebuie sa faca astfel incat acest drum sa fie vizibil, iar importanța lui sa fie ușor de înțeles pentru oamenii noștri și pentru intreaga lume. Aceste sarbatori ar trebui sa devina un stimulent pentru dezvoltarea, în continuare, spirituală, culturală și cuprinzătoare a națiunilor noastre", a concluzionat el.

Introducereaa patriarhală a fost urmată de o dezbatere privind programul de evenimente și inițiativele publice in festivitățile care marchează aniversarea a 1025 de ani de la Botezul Rusiei.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01119 sec - PID: 12767