33
Mai multi clerici de top din Bisericile Ortodoxe Georgiana si Rusa s-au întâlnit cu Presedintele Abhaziei, Alexandru Ankvab, în stațiunea ruseasca de la Marea Neagră, Soci, în apropiere de Abhazia separatistă.

Stirile despre intalnire au fost raportate pentru prima data de catre Patriarhia Moscovei, Departamentul de Relații Externe, într-un comunicat recent.

Patriarhia Georgiana nu a făcut încă vreo declarație privind întâlnirea și reprezentanții săi nu au fost dispusi sa comenteze evenimentul.

Aflam insa, din surse locale independente, ca seful departamentului relațiilor internationale al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul de Volokolamsk, Ilarion, si Mitropolitul de Borjomi și Bakuriani, al Patriarhiei Georgiei, Serafim, a participat la întâlnirea cu liderul abhaz.

Participanții la intalnire au efectuat un schimb de opinii cu privire la situația existentă și la perspectivele dezvoltarii Ortodoxiei în Abhazia. Fiecare participant la reuniune si-a exprimat opiniile cu privire la problemele existente și la modalitățile de rezolvare a acestor probleme.

În timpul conversației, președintele Abhaziei, Ankvab, a subliniat faptul că legăturile spirituale dintre clerul abhaz, creștinii ortodocși și abhazi ai Bisericii Ortodoxe Georgiane, au fost pentru mult timp deteriorate, asa incat ele nu pot fi restaurate.

Mitropolitul de Volokolamsk, Ilarion, și-a exprimat insa convingerea că soluția la problema poate fi găsită numai prin respectarea strictă a legilor canonice ale Bisericii.

Mitropolitul Serafim a remarcat, la randul sau, importanța slujirii in menținerea păcii din Biserica, în scopul consolidarii prieteniei între popoare.

În mod oficial, Biserica Ortodoxă Rusă recunoaște granițele canonice ale Bisericii Ortodoxe Georgiene, care include, de asemenea, Abhazia și Osetia de Sud.

Deși, în mod oficial, Biserica Ortodoxă Rusă nu pretinde autoritatea sa clericală asupra Abhaziei, în practică, preotii ortodocsi abhazi, care refuză să recunoască autoritatea Bisericii Georgiene, sunt autorizați să slujeasca în Abhazia, de catre clericii mai mari din Rusia – în principal, de către cei ce slujesc în regiunile Rusiei vecine cu Abhazia.

In urmă cu câțiva ani, un grup de clerici abhazi a lansat o campanie pentru înființarea unei Biserici independente Abhaze. Măsura a fost puternic combatuta, nu numai de către un alt grup de clerici abhazi ci si de către Biserica Ortodoxă Rusă.

În timpul recentei sale vizite la Moscova, liderul abhaz s-a întâlnit cu liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, în data de 12 martie (vezi ARHIVA).
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00861 sec - PID: 10125