165
Giulgiul din Torino nu este un fals medieval, așa cum s-a sustinut mult timp, ci el este datat, de fapt, exact din momentul morții lui Hristos, conform unei noi carti, amintite de un ultim articol The Telegraph, citat de presa internationala – printre care si de Biserica Ortodoxa Rusa. Cartea nu face nimic altceva, insa, decat sa reia subiectele discutate in ultimul timp de specialisti, in urma unor studii recente, complexe, dupa care History Channel a realizat un documentar de exceptie, in care nu doar ca sunt prezentate argumentele expertilor si oamenilor de stiinta, conform carora Giulgiul este fara doar si poate un original, ci realizeaza in final chiar si un portret 3D al Celui ce a fost infasurat in Giulgiu.

Astfel, experimentele efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Padova, situata în nordul Italiei, au datat Giulgiul din timpuri stravechi, intr-o perioada cuprinsa intre „cateva secole inainte si dupa Hristos”.

Catolcii sustineau dintotdeauna ca panza, lunga de aproximativ 4,5 metri, care poartă amprenta fetei si corpului unui bărbat cu barbă, a fost folosit pentru a îngropa trupul lui Hristos, când a fost coborat de pe cruce, după ce a fost rastignit, in urma cu peste 2.000 de ani.

Analiza apare in film, cu toate amanuntele si argumentele stiintifice, ea fiind publicata, conform The Telegraph, si într-o carte nouă, "Il Mistero della Sindone" sau „Misterul Giulgiului”, de Giulio Fanti, un profesor de măsuratori mecanice și termice al Universitatii Padova, și de Saverio Gaeta, un jurnalist.

Ultimele teste revigoreaza dezbaterea despre originea adevarata a uneia dintre cele mai apreciate, dar misterioase, relicve ale Creștinismului.

Oamenii de stiinta, printre care si Prof. Fanti, s-au folosit de radiatia luminoasa in infra-roșu și de spectroscopie – masurarea intensitatii radiatiei prin lungimi de undă – pentru a analiza fibrele din care este alcatuit Giulgiul din Torino, care este păstrat într-un climat special în Torino.

Pe langa faptul ca lucratura este una speciala, testele au datat vârsta Giulgiului ca provenind dintr-o perioada cuprinsa intre anii 300 î.Hr. Și 400 dupa Hristos.

Experimentele fusesera efectuate pe fibre prelevate din panza Giulgiului din Torino, în timpul unui studiu anterior, înca din anul 1988, aceste fibre fiind supuse unui studiu cu C-14..

Primele teste, efectuate in paralel de laboratoarele din Oxford, Zurich si Arizona, sustineau insa că Giulgiul nu era nimic altceva decat un fals inteligent, realizat in epoca medievala, sugerând că acesta provenea de fapt din anii 1260-1390.

Numai ca, aceste rezultate au fost, la rândul lor, conteste, demonstrandu-se faptul ca fibrele fusesera de fapt prevalate dintr-o portiune gresita a Giulglului, care fusese reconstituita (reparata, carpita) atunci cand panza a fost deteriorata in urma unui incendiu care, intr-adevar, avusese loc in Evul Mediu.

Fanti, insa, nu a renuntat si a demonstrat greseala testelor anterioare. El a declarat că rezultatele sale ulterioare au fost rodul a 15 ani de cercetare. Acesta a marturisit ca testele cu Carbon-14, efectuate în anul 1988, au fost "false", din cauza contaminarii de laborator. Toate aceste amanunte pot fi vazute in filmul amintit (atasat acestui articol, in varianta in limba engleza, prezent pe youtube). Este foarte posibil ca, in aceasta perioada, din preajma Pastelui, telespectatorii din Romania sa poata vedea insa filmul, cu subtitrare in limba romana, pe canalul History Chanell, care reia difuzarea acestuia, de regula, in perioada marilor sarbatori crestine.

Panza prezinta in mod clar amprenta unui om cu părul lung și cu barbă, al cărui corp avea mai multe rani, în concordanță perfecta cu rastignirea Mantuitorului.

În fiecare an, acesta atrage sute de mii de credincioși la Catedrala din Torino, unde este păstrat într-un climat conceput special, controlat.

Cel mai uimitor fapt ramane, insa, acela al metodei de amprentare a chipului pe panza. Oamenii de stiinta nu au fost niciodată în măsură să explice modul în care imaginea corpului unui om, completa, cu răni la încheieturi și la picioare, cu înțepături de spini pe frunte și cu o rană de sulita in piept, ar fi putut amprentata pe pânză. Nici cu tehnicile din prezent, acest lucru nu este posibil. Fanti a declarat, insa, dupa cum veti putea vedea si in filmul documentar amintit – emotia cercetatorului este atat de puternica incat aproape lacrimeaza – ca amprentarea foto a fost cauzata de o „explozie fantastica de radiații luminoase exceptionale”, nemaintalnita, care nu ar fi fost posibila decat daca „luam in calcul lumina Sfintei Invieri", aparuta in momentul in care, in mod miraculos, Hristos a Inviat. De altfel, amprentele si pozitia urmelor de rani si a formei fetei, modul in care trupul este amprentat pe panza, demonstreaza clar ca invierea lui Hristos a avut loc nu prin desfacerea legaturilor panzei si desfasurarea acesteia ci prin trecerea trupului inviat prin material. In acest punct, emotiile cercetatorului il fac sa se opreasca, recunscand, din postura de fizician, miracolul.

Acesta a marturisit ca testele sale susțin, in plus, si ceea ce testele anterioare descoperisera; exista, intre fibrele panzei Giulgiului, urme de praf si de polen care nu pot proveni decat din Țara Sfântă.

Va invitam sa urmariti programul History Channel in aceasta perioada, pentru a va bucura de acest film documentar si in varianta originala romaneasca.

In aceasta saptamana, totodata, Vaticanul a oferit telespectatorilor italieni, in programul de televiziune national, posibilitatea vizionarii Giulgiului lui Hristos, intreaga seara, in direct, pentru a doua oara in istoria sa.

Totodata, pentru prima dată, in aceste zile a fost creata si o aplicație care permite oamenilor să exploreze relicva sfântă, în detaliu, pe telefoanele din generatia inteligenta si pe tablete. APP-ul poarta numele de "Shroud 2.0” (Giulgiul 2.0), prezentand cea mai detaliata imagine a acestuia, care a fost prezentata vreodata. Un articol apartinand serviciului NetCreator, producator de software si site-uri web si e-commerce de top (click aici) [http://www.netcreator.ro] , gasiti arhivat, de asemenea, in paginile noastre.

[
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01116 sec - PID: 14458