18

Secretul sedimentelor din Mediterana: tsunami in urma cu 1600 de ani

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Un cutremur puternic, cuprins intre 8 si 8.5 grade pe scara Richter, care a avut loc in urma cu 1.600 ani, a provocat un tsunami enorm în Marea Mediterană, conform unor cercetari recente ale unei echipe a omului de stiinta Alina Polonia, din Institutul de Științe Marine (ISMAR). Institutul, parte a Consiliului National de Cercetare italian (CNR), a publicat concluziile sale in revista stiintifica Natura.

Descoperirea are legatura cu prezența, pe coasta siciliană, la mare adâncime, a sedimentelor marine masurand până la 25 de metri grosime. Depozitele sunt cunoscute ca'' Augias homogenite'' sau „Augias turbidite”, și ocupă o mare parte din estul Mediteranei, conform Agentiei Ansa. O serie de teorii au fost elaborate pentru a explica originile lor: cea mai credibila fusese varianta eruptiei vulcanului Thera (Santorini), în 1627-1600 î.Hr., care a distrus civilizatiei minoica.

Conform cercetărilor efectuate de echipa lui Polonia, cauza depozitului sedimentar enorm a fost, în schimb, un tsunami creat de un cutremur distructiv care a lovit Creta în anul 365, cu o magnitudine estimată între 8 și 8,5 grade pe scara Richter.

Cercetarile publicate in Nature remarca faptul că tsunami-ul creat a fost comparabil cu cel care a avut loc în 2004, în Sumatra, și care a avut probabil efecte similare în ce privește distrugerea regiunilor de coastă.

Descoperirea a fost posibilă prin datarea exactă a sedimentelor și prin remarcarea faptului ca acestea proveneau din mai multe zone diferite ale Mediteranei, in urma fluxului de apa. Tsunami-ul rezultat in urma cutremurului poate deplasa cantități enorme de sedimente care, din zonele de coastă, ajung în cele mai adânci zone ale bazinului.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01031 sec - PID: 22422