5

   Un cutremur puternic, cuprins intre 8 si 8.5 grade pe scara Richter, care a avut loc in urma cu 1.600 ani, a provocat un tsunami enorm în Marea Mediterană, conform unor cercetari recente ale unei echipe a omului de stiinta Alina Polonia, din Institutul de Științe Marine (ISMAR). Institutul, parte a Consiliului National de Cercetare italian (CNR), a publicat concluziile sale in revista stiintifica Natura.

   Descoperirea are legatura cu prezența, pe coasta siciliană, la mare adâncime, a sedimentelor marine masurand până la 25 de metri grosime. Depozitele sunt cunoscute ca'' Augias homogenite'' sau „Augias turbidite”, și ocupă o mare parte din estul Mediteranei, conform Agentiei Ansa. O serie de teorii au fost elaborate pentru a explica originile lor: cea mai credibila fusese varianta eruptiei vulcanului Thera (Santorini), în 1627-1600 î.Hr., care a distrus civilizatiei minoica.

   Conform cercetărilor efectuate de echipa lui Polonia, cauza depozitului sedimentar enorm a fost, în schimb, un tsunami creat de un cutremur distructiv care a lovit Creta în anul 365, cu o magnitudine estimată între 8 și 8,5 grade pe scara Richter.

   Cercetarile publicate in Nature remarca faptul că tsunami-ul creat a fost comparabil cu cel care a avut loc în 2004, în Sumatra, și care a avut probabil efecte similare în ce privește distrugerea regiunilor de coastă.

   Descoperirea a fost posibilă prin datarea exactă a sedimentelor și prin remarcarea faptului ca acestea proveneau din mai multe zone diferite ale Mediteranei, in urma fluxului de apa. Tsunami-ul rezultat in urma cutremurului poate deplasa cantități enorme de sedimente care, din zonele de coastă, ajung în cele mai adânci zone ale bazinului.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
126
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.05137 sec - PID: 18557