31
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Aşezământului Pastoral – Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, aflat în incinta Centrului Eparhial, aseara a avut loc, de la ora 18:00, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, o nouă conferinţă în cadrul programului Întâlnirilor duhovniceşti „Libertatea creştină în iubirea lui Dumnezeu şi a oamenilor”.

Conferinţa cu tema „Libertatea ca dar al persoanei în teologia Părintelui Dumitru Stăniloae” a fost susţinută de către Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Holbea, Prodecan al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

Evenimentul a fost organizat de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Rm. Vâlcea şi se încadrează în seria manifestărilor dedicate „Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română”, a comemorării a 110 ani de la naşterea Părintelui Acad. Dumitru Stăniloae şi a 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Referitor la tema acestei întâlniri duhovniceşti, Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Holbea a relatat: „Această temă înseamnă pentru mine în primul rând o amintire şi anume, apropierea de Părintele Dumitru Stăniloae pe care l-am cunoscut în perioada studenţiei mele. Fiind preocupat de problema persoanei, părintele mi-a dăruit două manuscrise dactilografiate şi anume: „Persoana umană veşnic în dialog cu Dumnezeu” şi „Chipul nemuritor al lui Dumnezeu”, manuscris ce avea să apară şi ca lucrare tipărită. Tot prin mijlocirea Părintelui, am ales ca temă a tezei mele de licenţă „Persoană şi comuniune”, fiind preocupat bineînţeles şi de această latură a persoanei şi anume, „Libertatea şi responsabilitatea persoanei în teologia Părintelui Dumitru Stăniloae”. Consider că această temă a libertăţii într-un context în care persoana umană se simte din păcate din ce în ce mai presată de tot acest spectacol, fie media, fie spectacolul unei societăţi care se pare uneori că şi-a pierdut busola, consider că problema aceasta a libertăţii este o problemă mereu actuală, pentru că dincolo de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, prin teologia Părintelui Dumitru Stăniloae şi mai ales prin notele filocalice la care am făcut referire în această seară, înţelegem că libertatea este o stare lăuntrică şi este mai presus de toate un dar al lui Dumnezeu. Această libertate lăuntrică prin care noi străbatem în această viaţă încercările, suferinţele, dar mai ales depăşim frica de moarte şi trecem prin moarte, aceasta este de fapt libertatea ontologică esenţială pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, o libertate care împlineşte chemarea omului şi anume, de la chipul lui Dumnezeu, la asemănarea cu El”.

La întrunire au fost prezenţi numeroşi credincioşi, tineri şi vârstnici: preoţi, profesori, seminarişti, elevi şi studenţi. Din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului au participat Pr. Constantin Cîrstea, Consilier Cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului şi Pr. Constantin Olariu, Inspector cu Catehizarea Tineretului la Arhiepiscopia Râmnicului, precum şi Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic, „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Următoarea conferinţă duhovnicească va avea loc joi, 11 aprilie 2013, de la ora 18,00, în Sala „Iosif Episcopul” a Aşezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”şi va conferenţia Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01764 sec - PID: 9242