68

Camasa lui Hristos, serbata in Rusia

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
In ziua de 10 iulie, Biserica Ortodoxa Rusa comemoreaza "Aducerea Camasii Mantuitorului, la Moscova", fapt petrecut in anul 1625. Aceasta a fost prezentata in mod special in Sfanta Scriptura, comparativ cu restul hainelor care s-au impartit intre soldati.

"Ostasii, dupa ce au rastignit pe Iisus, I-au luat hainele, si le-au facut patru parti, cate o parte pentru fiecare ostas. I-au luat si camasa, care n-avea nicio cusatura, ci era dintr-o singura tesatura de sus pana jos." (Ioan 19:24) - prezentate si la Mat 27.35; Marc 15.24; Luc 23.34.

"Si au zis Intre ei: "Sa n-o sfasiem, ci sa tragem la sorti a cui sa fie." Aceasta s-a intamplat ca sa se implineasca Scriptura, care zice: "Si-au impartit hainele Mele intre ei, si pentru camasa Mea au tras la sorti. (Ps 22.18). Iata ce au facut ostasii." (Ioan 19:23)

Conform Bisericii Ortodoxe Ruse, ostasul Elioz a castigat tragerea la sorti, ducand Camasa in orasul sau natal Mtskheta, din Georgia. Sora lui, Sidonia, care a auzit despre moartea lui Iisus Hristos si participarea lui Elioz la varsarea Sfantului Sange al Mantuitorului, ingrozita, a luat in maini Camasa, si a murit pe loc. Nimeni nu a putut sa o ia din mainile defunctei, astfel ca fata a fost inmormantata impreuna cu Cinstita Camasa. Ulterior, Sfanta Nina (sarbatorita la 14 ianuarie), a cautat si gasit acest loc si Camasa Domnului. Chiar aici, regele georgian Mirian a construit o catedrala inchinata celor 12 Apostoli, unde Camasa Sfanta a fost pastrata, pana la pradarea cuceritorului persan Shah Abbas. in secolul al XVII-lea.

Conform traditiei pastrate de Biserica Ortodoxa a Georgiei, insa, Mantia (tunica si hainele) Domnului au fost aduse de catre un rabin pe nume Elioz, din Ierusalim la Mtsketa, in prezent fiind pastrata intr-o cripta sapata in fundatia Catedralei Patriarhale Svetitskhoveli, din Mtsketian, evenimentul fiind comemorat in octombrie. Niciunul dintre invadatorii mahomedani nu a Indraznit vreodata sa se apropie de acest loc sfintit prin mila lui Dumnezeu. Camasa Lui Hristos – de fapt o parte din Aceasta (partea de jos), intrucat de-a lungul veacurilor ea a fost fragmentata: in prezent, o parte se afla in orasul Trier, Germania, si alta in Argenteuil, aproape de Paris, Franta – a ajuns, la fel ca Tunica Domnului, sa fie adusa in Gruzia (Georgia). Insa, Camasa nu a fost pastrata in subteran, ci in trezoreria Catedralalei Svetitskhoveli, pana in secolul al XVII-lea, cand regele persan Shah Abbas I, cucerind Gruzia, a luat-o ca prada de razboi, alaturi de alte valori.

In anul 1625, pentru a intra in gratiile tarului Mihail Feodorovici, Shah Abbas I a trimis-o drept cadou Patriarhului Filaret (1619-1633) si Tarului rus Mihail.

Autenticitatea Camasii a fost stabilita de catre Nektarie, Arhiepiscop de Vologda, si de Teofan, Patriarhul Ierusalimului, care a venit din Bizant, precum si de Ioannikes Grecul, dar mai ales prin minunile infaptuite la atingerea Camasii, reiterand certificarea Crucii Mantuitorului, la descoperirea Sa de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare.

Ulterior, doua parti ale Camasii au ajuns sa fie in Petersburg: una in catedrala Palatului de Iarna, iar cealalta in Catedrala Petropavlovsk (Sfintii Petru si Pavel). O particica din Camasa a fost pastrata in Catedrala Uspenie – Adormirea Maicii Domnului – din Moscova, si alte cateva mici particele la Catedrala Sfanta Sofia din Kiev si la Manastirea Ipatev, langa Kostroma.

La Moscova, anual, in ziua de 10 iulie, Camasa Domnului este solemn purtata in pelerinaj, de la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, la Catedrala Uspenski, fiind asezata pentru inchinare intr-un baldachin special amenajat.

In aceasta zi, in Rusia este comemorata, de asemenea, Crucea Datatoare de Viata a Mantuitorului, intrucat Aducerea Camasii Lui Hristos in anul 1925 s-a infaptuit in ziua de duminica, 25 martie, cand se sarbatorea Ziua Crucii.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01092 sec - PID: 28063