13

Mai multe fresce, mozaicuri și icoane furate din bisericile, muzeele și mănăstirile din nordul Ciprului, si confiscate de către Poliția din Munchen în urmă cu 16 de ani, au fost ieri predate guvernului cipriot.

Artefactele au fost descoperite in anul 1997, în apartamentul lui Aydin Dikmen, din Munchen, un vanzator de arta nascut in Turcia. Evaluate la 30 de milioane de mărci germane (17 milioane dolari), acestea includeau un mozaic spart de peretele bisericii Kanakaria, din secolul VI, si o fresca a bisericii medievale Antiphonitis.

După ani de dispute legale, un tribunal din Munchen a stabilit, în luna martie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), că cele 173 de opere de artă confiscate au fost scoase din Cipru odata cu invazia turcă, in 1974. Ieri, ministrul bavarez al Justiției, Beate Merk, a predat operele de arta consulului Eleni Papanicolau și reprezentanților Bisericii Ortodoxe a Ciprului.

"Operele de artă nu mai sunt necesare ca probe", a declarat Merk, într-un comunicat. "Acum, ele se pot întoarce acasă. Comorile culturale sunt de o importanță imensă pentru fiecare națiune".

"Walk of Truth", o organizație cu sediul la Haga, al cărei scop este acela de a proteja patrimoniul cultural de război, a salutat repatrierea acestor opere, conform Bloomberg.

"Acesta este un moment important pentru toți ciprioții care simt o legătură cu patrimoniul lor cultural și cu insula", s-a aratat in declarație. Organizația a fost înființată de către Tasoula Hadjitofi, fost consul onorific al Ciprului în Țările de Jos.

Dikmen a "tranzactionat in mod ilegal, la nivel mondial, opere de artă bizantina", conform unei declaratii din 12 iulie, a Ministerului de Interne bavarez. Urmărirea penală împotriva sa a fost retrasa, deoarece termenul de prescripție a expirat.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
86
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.04041 sec - PID: 8111