2

Prima descoperire a unui cap al unei zeite-mama, in Turcia (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Capul unei statui vechi de 8.000 de ani, apartinand unei zeițe, a fost descoperit în timpul excavărilor efectuate pe sit-ul Yesilova, din Izmir, pe coasta turceasca a Mării Egee, conform unui raport al agenției de știri Anatolia.

Profesorul Zafer Derin a declarat ca a descoperit piese foarte importante în timpul săpăturilor din acest an, adăugând că descoperirea recenta - capul, cu o marime de 4 centimetri, al statuii - are o semnificație aparte, deoarece este primul, de acest fel, descoperit în Turcia.

Femeile și fertilitatea au fost sacre în cultura occidentală anatoliana, a declarat Derin, adăugând că zona a fost un centru al culturii acestei zeite-mama. 

Știm că închinarea la zeița-mama a fost comuna în această regiune, în trecut, dar este pentru intaia data cand gasim capul acestei zeite, in Turcia. Oamenii se foloseau de aceasta statuie, asezand-o in casa lor, pentru a avea copii sănătoși. Acest mic fragment este unul foarte frumos, din anul 6000 i.e.n,, a mai asigurat Derin, amintind si o alta descoperire importanta, din timpul săpăturilor Yesilova, anume un sigiliu în formă de pantof. Oamenii foloseau astfel de sigilii si le purtau cu ei, pentru momentele in care era nevoie de o "semnatura".

 Derin a mai spus ca, pe sit-ul din Yeilova, se afla, astazi, oameni de știință din Europa și din SUA.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.00978 sec - PID: 29396