23
Vaticanul nu este responsabil pentru abuzurile savarsite de clericii sai din lume. Aceasta este declaratia Curtii de Apel din Oregon, care a respins astfel acuzația de presupusa răspundere a Vaticanului, în cazul abuzurilor sexuale comise asupra unui minor, de către un preot irlandez.

Curtea respinsese, pe 5 august 2002, o actiune privind pretinsa responsabilitate a Vaticanului, într-un caz de abuz sexual, comis asupra unui minor, de către un preot irlandez, care ar fi avut loc în anul 1965. După ce a fost denuntat, preotul a fost raportat de către ordinul său religios, la Vatican, care l-a readus la statutul sau laic, în câteva săptămâni.

In concluzie, in aceste zile, Curtea din Oregon a respins principiul că Vaticanul ar avea control asupra tuturor preoților din lume și, prin urmare, ar fi degrevat de responsabilitate directă în cazul abuzurilor sexuale comise de preoti.

Într-un interviu acordat Radioului Vatican, Jeffrey Lena, aparator al Vaticanului, a remarcat că Curtea a respins principiul de tratare a Bisericii Catolice drept "o companie mare, cu un Papa în frunte" în maniera unui director general.

Avocatul a mai subliniat, de altfel, că, în cadrul acestei proceduri, judecătorul "a avut ocazia sa urmăreasca îndeaproape evoluțiile, putandu-se întâlni cu toate părțile și cu martorii implicati in cazul preotului, iar acest lucru i-a permis acestuia sa cerceteze dacă a existat comunicare cu Vaticanul, menționând că Vaticanul a fost informat abia atunci când a primit solicitarea de caterisire, din partea superiorilor locali ai preotului".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01097 sec - PID: 10661