41
Cel mai puternic câmp magnetic observat vreodată în Universul cunoscut este situat în Calea Lactee, la 6500 ani lumina de sistemul solar al Pamantului, conform cercetarilor revolutionare ale oamenilor de stiinta italieni.

"Descoperirea a fost asteptata o lungă perioadă de timp", a declarat cercetatorul si astrofizicianul Andrea Tiengo, pentru Agentia Ansa.

Rezultatele cercetatorilor, care apartin Universitatii din Pavia IUSS și Institutului Național de Astrofizică (INAF), au fost publicate acum si în revista Nature. Studiul, conform cercetatorilor, marcheaza prima data cand oamenii au asistat direct la un fenomen cosmic bizar, cunoscut sub denumirea de magnetar: o stea neutronică, cu un câmp magnetic extrem de puternic, emițând radiații electromagnetice de energie extrem de mare, dar și raze X și raze gamma. Cu o masă mai mare decât cea a Soarelui, un magnetar are, de obicei, un diametru de aproximativ 20 de kilometri.

Densitatea acestuia este, deci, una extrem de mare. Potrivit oamenilor de știință, un degetar plin de substanță din interiorul său ar avea o masă de peste… 100 de milioane de tone.

Spre deosebire de stelele neutronice tipice (pulsari), magnetarii se rotesc relativ lent, cu completarea unei rotații o dată la fiecare 1-10 secunde, spre deosebire de mai puțin de 1 secundă in cazul unei stele medii neutronice.

Campul său magnetic rezultat generează explozii foarte intense de raze X și raze gamma, cu o viață foarte scurtă activa, de aproximativ 10.000 de ani.

Oamenii de știință estimează că există peste 30 de milioane de magnetari inactivi in Calea Lactee.

Acum, echipa lui Tiengo a observat ca acest câmp magnetic este rezultatul mentinerii stelei pe o aceeasi pozitie. Odată ce se distruge complet, acesta genereaza un obiect extrem de dens, foarte asemănător cu o gaură neagră, cu un câmp magnetic extrem de mare și de puternic. "Ceea ce am publicat este prima măsuratoare directă a unui câmp magnetic al magnetarilor", a spus Tiengo.

"De fapt, nu putem exclude posibilitatea ca, la scurt timp după Big-Bang, sa se fi creat aici un câmp magnetic mai puternic decât ceea ce am observat noi". Oamenii de stiinta spun ca rezultatele cercetarii lor reprezinta un prim pas spre alcatuirea unui catalog propriu de magnetari din Univers, în scopul înțelegerii comportamentului materiei atunci când este supusa la câmpuri magnetice, care sunt atât de intense incat reproducerea lor in conditii de laborator ar fi imposibila.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01197 sec - PID: 10661