24
Ieri, Trezoreria SUA a desemnat o madrassa pakistaneza (școală islamică), ca fiind organizație teroristă și a impus sancțiuni.

Este prima dată cand sunt aplicate sancțiuni unei instituții de învățământ.

În timp ce Trezoreria susține că madrassa urmareste radicalizarea insurgenților din Pakistan și Afganistan, un alt raport din ultimele zile pune aceasta afirmație sub semnul indoielii. Un tribunal militar din statul Washington audiaza cazul unui sergent al armatei americane, care a ucis 16 civili afgani în martie 2012, dupa cum atrage atentia radioul Vocea Rusiei.

In ideea scuzarii măsurilor luate împotriva Madrassa Ganj din Peshawar (nord-vestul Pakistanului), Trezoreria SUA a declarat oficial că "Ganj Madrassa servește ca centru de antrenament terorist, în care elevii, sub masca studiilor religioase, au fost radicalizati si pregatiti pentru desfășurarea unor activități teroriste" și că, "in unele cazuri, elevii au fost instruiți pentru a deveni producători de bombe și atentatori sinucigasi".

In incercarea de a fi precauta, declarația Trezoreriei adaugă insa că, "această acțiune nu are ca tinta generala madrassas, care joacă adesea un rol esențial în îmbunătățirea cunoștințelor și furnizarea de ajutor umanitar și dezvoltare în multe zone ale lumii, inclusiv în Pakistan".

Nu mai este un secret ca, la sfârșitul anilor 1980 – începutul anilor 1990, un număr de școli religioase din Pakistan și Afganistan au servit ca teren propice și centre de formare profesională pentru ceea ce mai tarziu a capatat numele de mișcare talibana, mai precizeaza Vocea Rusiei.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.0107 sec - PID: 11044