29

Biserica Profetul Ilie, din Smirna, amenintata cu disparitia

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Proiectul unei noi autostrazi amenință una dintre ultimele biserici grec-ortodoxe care au reusit sa mai supravietuiasca in regiunea Izmir (Smyrna), a Turciei.

"Profitis Ilias" (dupa numele Profetului Ilie, venerat atât de creștini cat și de musulmani) este o biserica dotata cu trei abside, comandata în 1846 de către Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Antim al VI-lea.

Dimensiunile sale sunt de 10/19 m. și are un acoperiș patrulater. Aceasta se află pe un loc cunoscut, pe drumul spre suburbia Budjah, la 2 km sud-est de centrul orașului, în valea Sfanta Ana, unde Raul Meles (Yeșildere) curge prin apeductele Sirinyer și Yesildere, care datează din epoca romană.

Ciudat este ca, Profitis Ilias este programata sa fie demolata chiar într-un moment în care planurile ambițioase ale municipiului Izmir, de revigorare a monumentelor pierdute ale orașului, sunt în plină desfășurare. De exemplu, recent, un cartier întreg din apropierea Muntelui Pagos și Kadifekale din cetate a fost ras pana la pamant, doar pentru a permite excavarile unor ruine limitate ale unui teatru roman antic. Autoritățile intenționează să reconstruiască teatrul si sa-l repuna in functiune.

Astăzi, biserica este dărăpănată, conform lui Achilleas Chatziconstantinou, un geograf grec și cercetător istorico-topografic din Izmir. Pridvorul extern este complet dispărut și există o gaură imensă în partea de vest, unde se afla inainte intrarea principală. Interiorul Profitis Ilias a fost distrus. Din cauza dimensiunii sale și a faptului că aceasta a fost construita departe de oraș, unii o descriu ca pe o mănăstire, dar lipsa structurilor specifice nu sugereaza acest lucru.

Există multe cărți poștale de dinainte de 1922, din care rezulta ca biserica se afla într-o locație idilică, printre copaci înalți, râuri și apeducte. De fapt, a fost o destinație populară pentru locuitorii Smirnei. În cărțile sale, Solomonides Christos ii numește pe ultimii preoți care au slujit acolo în 1922: Aristarh și Agathaggelos.

După 1922 și dupa schimbul de populație între Grecia și Turcia, zona a fost declarată zonă militară cu acces restricționat, iar biserica a supraviețuit ca depozit de muniție.

Singurul studiu care se cunoaste, pana la aceasta ora, legat de aceasta biserica, este unul realizat in 2011, de Doğay Korkmaz, un student la arhitectură, in cadrul Institutului de Tehnologie din Izmir, intitulat "Investigarea problemelor de conservare a Bisericii Profetului Ilie din Izmir". Lucrarea a fost una dedicata obtinerii masteratului.

In prezent, planurile municipalității din Izmir, de construire a unei noi autostrăzi, au pus existența acesteia în pericol. Demolarea structurii ar avea, cu siguranta, un impact negativ asupra studierii Crestinismului din Smirna și, mai ales, a istoriei grecilor din Asia Mică, ale căror lacasuri de cult continuă să dispară într-un ritm alarmant, după 90 de ani de neglijare.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01011 sec - PID: 18641