6

Biserica Ortodoxă a Ucrainei ar trebui să le interzica clericilor sai sa participe la evenimentele neo-naziste din Ucraina, conform unei declaratii a Congresului Mondial Evreiesc, adresata șefului Bisericii. Președintele Ronald S. Lauder, al Congresului Mondial Evreiesc, i-a cerut Patriarhului Filaret sa se opuna evenimentelor de glorificare a naziștilor. Lauder a facut referire la o ceremonie recenta, organizata în apropierea Lviv, de marcare a celei de-a 70-a aniversari de la crearea diviziei Galiția a Waffen SS, în care ucrainenii au luptat de partea Germaniei naziste.

Președintele Congresului a scris: "M-am îngrozit să văd fotografii[...] ale unor tineri ucraineni care purtau temuta uniforma SS cu svastici clar vizibile pe căștile lor, ducand sicriele membrilor acestei divizii naziste, pe care le-au asezat in noile lor morminte, și tragand focuri de arma în cinstea lor. Am fost extrem de tulburat de participarea la această ceremonie a unui preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a acordat astfel legitimitate religioasă reabilitarii SS".

La sfârșitul lunii iulie, ucrainenii îmbrăcați în uniforme SS au fost fotografiati in tranșee și detinand arme de foc, într-o incercare de reconstituire a unei bătălii cheie împotriva sovieticilor, din timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial. Un preot ortodox a oficiat o slujba de pomenire a soldaților diviziei naziste, binecuvantand mai multe svastici.

În scrisoarea sa, Lauder și-a exprimat speranța că Filaret se va folosi de "autoritatea sa morală, pentru a preveni orice reabilitare a nazismului, și că va face apel la clerul Bisericii să nu participe la nicio astfel de ceremonie, in viitor, sau la evenimente care glorifica sau legitimeaza o uniformă care intruchipeaza raul si genocidul".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
356
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.01939 sec - PID: 25618