3

Excavari arheologice cu Caterpillar? Stratigrafia sit-ului Tel Soco (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

O reclama publicata de o revista de top de Arheologie a fost etichetata ca "defăimătoare", de catre 16 cadre didactice din Institutul de Arheologie al Universitatii din Tel Aviv.
Reclama continea o poza facuta la o conferință ținută la Universitatea din Tel Aviv, de catre profesorul Yuval Goren, care isi prezenta excavarea sa la Tel Soco, in apropiere de Tel Aviv. În imagine, profesorul Goren se află lângă un ecran, pe care se vede un excavator mecanic, adesea menționat ca buldo-excavator sau buldozer.

În cea mai recentă versiune a anunțului, imaginea este intitulata: "Cater-Pillaging (Jefuirea) – Stratigrafia Tel Soco", un joc de cuvinte care se refera la numele companiei Caterpillar care produce buldozere, excavatoare și echipamente similare, și care caracterizeaza metodele de excavare ale profesorului Goren.

Publicitatea a fost plătita de către Robert Deutsch, un dealer de antichitati israelian de frunte, lector la Universitatea din Haifa, care a obtinut titlul de doctor al Universitatii din Tel Aviv, fost membru al personalului de excavare al Universitatii din Tel Aviv, la Meghido.

Utilizarea de echipamente mecanice într-o săpătură arheologică profesională este, de obicei, considerata un păcat capital, deși este permisă în anumite condiții, cum ar fi indepartarea solului vegetal, care nu implică săpături arheologice reale.

Profesorul Goren menționeaza, insa, ca buldozerul a fost folosit nu la Tel Soco, ci "într-o vale mai la sud", unde a descoperit "rămasitele unui atelier de ceramică".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01347 sec - PID: 12475