3

Comisia Europeană a avertizat Croația că se va confrunta cu sancțiuni dacă nu aplică legislația UE privind extrădarea. Amenințarea vine la scurt timp după ce națiunea, in mare parte catolică, a aderat la Uniunea Europeană, la 1 iulie, ca fiind cel de-al 28-lea stat membru.

Comisia Europeană a mai declarat că Croația s-ar putea confrunta cu reduceri ale ajutoarelor financiare importante, care se așteaptă să fie primite din partea Uniunii Europene. 

Inainte de intrarea în Uniunea Europeană, Zagreb-ul a schimbat legile sale, pentru a proteja autoritățile, de extrădarea suspecților de crime comise înainte de 2002. Acest lucru a dus deja la tensiuni cu Germania, una dintre cele mai mari tari contribuabile ale UE.

Guvernul german i-a cerut Croației sa-l predea pe fostul spion Josip Perkovic, care este căutat pentru un asasinat din perioada comunistă, când Croația era parte a Iugoslaviei.

Se pare ca acesta a fost implicat în uciderea disidentului Stjepan Djurekovic, in urma cu 30 de ani, în Germania de Vest.

Premierul croat, Zoran Milanovic, a afirmat ca "respecta mandatul de arestare", dar a cerut, totodata, o dezbatere mai amplă pe această temă, în statele membre.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mina Andreeva, spune ca lipsa de cooperare a Croației încalcă principiile UE.

Oficialii UE sunt, in acelasi timp, îngrijorati de faptul că Croația incearca sa-si protejeze suspecții de crime de război, din razboiul sangeros de independenta din 1991-1995, care se confruntă cu urmărirea penală în alte state membre. Mii de oameni au murit în acest conflict.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
205
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.01701 sec - PID: 14436