26

Tensiuni intre Croatia si UE, pe marginea respectarii legii extradarii

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Comisia Europeană a avertizat Croația că se va confrunta cu sancțiuni dacă nu aplică legislația UE privind extrădarea. Amenințarea vine la scurt timp după ce națiunea, in mare parte catolică, a aderat la Uniunea Europeană, la 1 iulie, ca fiind cel de-al 28-lea stat membru.

Comisia Europeană a mai declarat că Croația s-ar putea confrunta cu reduceri ale ajutoarelor financiare importante, care se așteaptă să fie primite din partea Uniunii Europene.

Inainte de intrarea în Uniunea Europeană, Zagreb-ul a schimbat legile sale, pentru a proteja autoritățile, de extrădarea suspecților de crime comise înainte de 2002. Acest lucru a dus deja la tensiuni cu Germania, una dintre cele mai mari tari contribuabile ale UE.

Guvernul german i-a cerut Croației sa-l predea pe fostul spion Josip Perkovic, care este căutat pentru un asasinat din perioada comunistă, când Croația era parte a Iugoslaviei.

Se pare ca acesta a fost implicat în uciderea disidentului Stjepan Djurekovic, in urma cu 30 de ani, în Germania de Vest.

Premierul croat, Zoran Milanovic, a afirmat ca "respecta mandatul de arestare", dar a cerut, totodata, o dezbatere mai amplă pe această temă, în statele membre.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mina Andreeva, spune ca lipsa de cooperare a Croației încalcă principiile UE.

Oficialii UE sunt, in acelasi timp, îngrijorati de faptul că Croația incearca sa-si protejeze suspecții de crime de război, din razboiul sangeros de independenta din 1991-1995, care se confruntă cu urmărirea penală în alte state membre. Mii de oameni au murit în acest conflict.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01349 sec - PID: 1604