49
Au trecut aproximativ două săptămâni, de cand echipa specializata in arme chimice, apartinand ONU, a părăsit Siria, după inspectarea a numeroase locatii legate de presupusa folosire a armelor chimice.

ONU nu a dezvăluit, inca, concluziile sale, dar cu toate acestea, Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a făcut un apel pasionat, catre poporul SUA, din care reiesea ca nu ar avea îndoieli ca Președintele sirian Bashar al-Assad ar fi fost responsabil pentru atacul cu arme chimice din 21 august, in urma caruia mii de persoane au fost ucise.

Conform radioului Vocea Rusiei, Președintele rus, Vladimir Putin, a precizat, pentru New York Times, la începutul acestei săptămâni, că nu toata lumea impartaseste aceste convingeri si nici chiar el insusi.

Administrația Obama a avut grijă să nu depaseasca linia "certitudinii" , dar a declarat că "este foarte sigura de serviciile sale inteligente" .

In legatura cu aceste evenimente, acelasi post de radio a reusit sa il intervieveze, in ultimele ore, pe Ray McGovern, care este un analist veteran al CIA de 27 de ani si care a sustinut la randul sau ca nu exista nicio dovada care sa sprijine pozitia SUA. Intrebat despre presiunile SUA si represaliile asupra Siriei, acesta a explicat:

"Trebuie studiata întreaga zonă. Cine profita de pe urma acestor lucruri? Cine profita din implicarea directa a SUA? Există un singur profitor – acesta este Israelul".

" Vreau să spun că văd în interesul lor strategic menținerea sunniților si șiiților unul la gâtul celuilalt, atât în Siria cat și în țările din jur, iar atâta timp cât acestia se ucid unii pe altii, nimeni nu mai are de gând să atace Israelul. Ce modalitate mai bună de a obține aceasta stare de fapt, care le convine, vedeti, decat implicarea Statelor Unite? Iar, odata ce SUA este implicata, pericolul cu adevarat mare din partea al-Qaida și al-Nusra dispare. Aceasta este o stratagemă foarte vicleana, iar John Kerry a fost în Israel de mai multe ori în ultimele două luni si, aparent, ar fi vorbit despre Palestina. Ceea ce cred eu, este ca a discutat, cu Netanyahu, mai mult despre Siria… John Kerry nu ar trebui sa mai fie Secretar de Stat, daca nu stie sa faca distincția intre interesele Israelului, pe de o parte, si interesele strategice ale SUA, pe de alta parte, care ii vor provoca mari probleme".

Statul Israel este o republică parlamentară, localizată în Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Se învecinează cu Libanul, în nord, cu Siria în nord-est, cu Iordania și Cisiordania, în est, cu Egipt și Fâșia Gaza, la sud-vest. Are capitala în orașul Ierusalim si este definit în „Declarația de Independență” și în legile lui de bază ca un "stat evreiesc și democratic", fiind singurul stat din lume unde evreii sunt majoritari.

În urma adoptării planului de împărțire a Palestinei, din 1947, al ONU, pe data de 14 mai 1948, odată cu expirarea Mandatului britanic pentru Palestina, David Ben-Gurion, președintele Organizației Sioniste și al Agenției Evreiești pentru Palestina, a proclamat independența Statului Israel, în cadrul liniilor de împărțire teritorială cuprinse în decizia ONU. Liga Arabă și organizațiile palestiniene au respins atât decizia ONU de împărțire, cât și proclamarea unilaterală a independenței Israelului. Șase state arabe au declanșat, cu Războiul arabo-israelian din 1948, interminabilul Conflict arabo-israelian, care avea ca scop distrugerea Israelului și „aruncarea evreilor în mare”.

Ca urmare a rezultatelor războiului arabo-israelian din 1948-1949, teritoriul care ar fi trebuit, după hotărârea ONU (neacceptată de partea arabă), să revină unui stat arab palestinean, a fost, în cele din urma împărțit între Israel și două state arabe beligerante, Transiordania și Egiptul. În urma acordurilor de armistițiu încheiate in urma Războiului de Șase Zile din iunie 1967, porțiuni din teritoriile ocupate în acest conflict de către Israel – Ierusalimul de Est inclusiv Orașul vechi, Cisiordania, Peninsula Sinai, Fâșia Gaza și Înălțimile Golan au intrat in controlul Israelului.

Peninsula Sinai a fost retrocedată Egiptului, în urma unui tratat de pace, dar celelalte granițe încă nu au fost definite. Multe state consideră linia de încetare a focului, din 1949 (armistițiul din 1949), așa numita „Linie verde”, ca o graniță temporară a Israelului, iar teritoriile ocupate de Israel în cursul războiului din iunie 1967, ca „teritorii ocupate”.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01074 sec - PID: 1316