21
Societatea de Arheologie Crestina din Atena și-a exprimat îngrijorarea, cu privire la soarta istoricei Biserici Hagia Sofia, din Trapezunt, care dupa ce a functionat un timp ca muzeu, a fost recent transformată în moschee (vezi ARHIVA). În apelul sau, Societatea de Arheologie noteaza:

"Societatea Creștină de Arheologie a fost recent informata, cu privire la redeschiderea Bisericii Sfânta Sofia, din Trapezunt, ca moschee, edificiul reprezentand un monument bizantin din mijlocul secolului al XIII-lea.

Aceasta este ctitoria unui mare conducător al Imperiului din Trapezunt, Manuel I Marele Comnen, dispunand de fresce bizantine și de basoreliefuri decorative pe fatade, inspirate de modelele georgiene, armene și selgiucide. Acest ansamblu frumos și unic a fost transformat în moschee, după căderea Trapezuntului, sub otomani. În anul 1962, după ce a fost transformata în spital (1958-1962), Sfanta Sofia din Trapezunt a fost restaurată, prin eforturile depuse de Universitatea din Edinburgh. De atunci, ea a devenit muzeu. Cu toate acestea, începând cu luna iulie a acestui an, ca urmare a unei hotărâri judecătorești, prin care responsabilitatea muzeulului s-a mutat de la Ministerul Turc al Turismului, la Direcția Generală a Fundațiilor, Hagia Sophia este din nou moschee.

Acest lucru este contrar principiului respectului pentru identitatea istorică a monumentului. În afară de distrugerile inevitabile care au avut loc în timpul operațiunilor de acoperire a podelelor de marmură și a frescelor, decorul pictural al monumentului este pe cale de dispariție, fiind acoperit intr-un mod nepotrivit din punct de vedere științific.

În plus, acoperirea pardoselei de marmură și a picturilor murale vine in contradicție cu convențiile internaționale, care presupun acces liber, pentru vizitatori, la marile creații artistice, iar acest lucru este, de asemenea, o discriminare bazată pe religie.

Societatea Crestina de Arheologie și-a exprimat îngrijorarea pentru soarta acestui monument unic din Trapezunt, alăturandu-se astfel vocilor locuitorilor orașului, pentru care Hagia Sofia trebuie sa redevina muzeu, și face din nou apel la statul turc și la organizațiile internaționale mandatate cu protejarea proprietatii culturale, astfel încât acestea sa ia masuri in protejarea monumentului și in redeschiderea sa ca muzeu".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01544 sec - PID: 17890