29
Aproape jumătate dintre combatanții rebeli din Siria au legaturi cu grupurile jihadiste sau islamiste, conform unei noi analize citate de The Telegraph.

Studiul estimează că există aproximativ 10.000 de jihadiști între cei 100.000 de rebeli, care includ, de asemenea, luptători din afara tarii, in lupta cu regimul lui Bashar Assad.

Studiul se bazează pe estimări, informații și interviuri cu activiștii și militanții.

Lipsa de coeziune a avut ca rezultat divizarea acestor luptatori în mai mult de 1.000 de trupe rebele separate, in cei doi ani de cand au izbucnit violentele, conform aceluiasi studiu.

Conform analizei, aproximativ 30.000-35.000 de luptatori sunt islamiști extremiști, care împărtășesc opinii jihadiste, dar care se concentrează mai ales asupra războiului sirian, mai degrabă decât pe o luptă internațională mai largă.

Mai există, totodata, cel puțin 30.000 de moderați, care aparțin unor grupari cu caracter islamic, ceea ce înseamnă că doar o mică minoritate dintre rebeli este legata de grupurile seculare sau pur naționaliste.

Autorul analizei este Charles Lister. Studiul, care urmează să fie publicat în urmatoarele zile ale acestei săptămâni, coincide cu estimările diplomaților occidentali.

Temerile că războiul împotriva regimului lui Assad este tot mai dominat de extremiști, au alimentat preocupările Occidentului in furnizarea de arme care pot, insa, ajunge in mâini greșite.

În timp ce luptătorii rebeli moderati urmaresc să-l răstoarne pe Assad, gruparile jihadiste doresc să transforme Siria într-un stat islamic absolut, un "califat" regional.

Conform Radioului Vocea Ruisiei, săptămâna trecută, islamiștii au anuntat lansarea unei ofensive militare ISIL în Districtul de Est, Aleppo, in Siria, pe care au numit-o "purificare de diavol". ISIL și Jabhat al-Nusra au preluat, de asemenea, controlul asupra unor resurse generatoare de venit, ale țării, în nord, fiind vorba despre petrol, gaze naturale și cereale. Acest lucru le-a dat un avantaj economic semnificativ, care le permite sa atraga mai multe persoane, prin furnizarea de alimente și de provizii pentru populația locală.

Conform aceluiasi radio, ISIL a lansat, de asemenea, o campanie de "îndoctrinare" a civililor din zonele controlate de rebeli, încercand să-i lamureasca vizavi de interpretarea extremista a Islamului. Astfel, grupul controlează acum școlile din Alep, în care băieții sunt învățați să cânte imnuri jihadiste.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00907 sec - PID: 18844