2

Lemnul original al triremelor grecesti, aproape de descoperire (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 4 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Oamenii de stiinta din Grecia și SUA cred că sunt aproape de descoperirea lemnului din care au fost făcute vechile trireme. Acestia au cercetat zona Pieria (una din unitățile teritoriale ale Greciei, situata în partea de sud a Macedoniei, în zona Macedoniei Centrale) pentru bradul macedonean și pinul de Olympus și Pieria, la nivel local cunoscut sub numele de "liacha".

Potrivit succesorului lui Aristotel, Theophrastus, acest copac a fost folosit in procesul laborios de construire a navelor. Amprentele de pe pământ, al acestui tip special de lemn, care nu are noduri, dar care prezinta o mare rezistenta la apa sarata, au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice începute în anul 2003, în Methoni, Pieria.

Acest fapt, după anunțarea rezultatelor in cadrul unei conferințe științifice care a avut loc la Salonic în 2011, a mobilizat oamenii de stiinta din diferite sectoare, din Grecia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Irlanda, care încă lucreaza împreună la descoperirea bucăților pure de lemn din secolul al VIII-lea, in Methoni – un sit care își va continua activitatea si în 2014.

"In acest moment, are loc o mare cooperare, începuta la sfârșitul anului 2011, între Antichitățile preistorice și clasice din Pieria, Katerini, Universitatea Aristotel din Salonic și Departamentul de Arheologie al Universitatii din California, Los Angeles (UCLA)", a explicat președintele Departamentului de Filologie al Universitatii Aristotel, Ioannis Tzifopoulos.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.02399 sec - PID: 29382