4

Guvernul turc a decis să restaureze complet Manastirea istorica a Maicii Domnului din Sumela (vezi ARHIVA), avand deja la dispozitie un buget de aproximativ 220.000 dolari, pentru prima fază de lucru.

O sursă guvernamentală a declarat că intenția autorităților este aceea de a asigura includerea manastirii pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Manastirea a fost inregistrata in urma cu doi ani, în categoria sit-urilor candidate la cel mai înalt nivel de sprijin din partea organizației internaționale.

Unicitatea clădirii mănăstirii, frescele din interiorul bisericii și complexul arhitectural situat la o înălțime de 1300 de metri, pe o stâncă abruptă, sunt elemente care justifică includerea manastirii pe masa AA a UNESCO, în opinia Ministerului turc al Culturii și Turismului.

Complexul clădirilor manastiresti, care aparține administrativ de provincia Macka, constă din biserica principală a Maicii Domnului, o capelă anexă, trapeze (bucătării), chilii și spații pentru cercetare, o sala de recepție si o bibliotecă.

Restaurarea va avea loc în trei etape. Prima presupune stabilirea planurilor complexului, deoarece planurile originale nu mai există. Al doilea pas se va limita la reconstrucție, iar etapa finală la restaurare. Cel puțin doi ani vor fi necesari pentru "finalizarea cu succes a proiectului", potrivit unor surse guvernamentale din Ankara.

Din 2010, guvernul Erdogan a permis funcționarea bisericii și sarbatoarea din 15 august, ca parte a politicii sale de "relaxare progresivă a restricțiilor privind cultul religios".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
260
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.04316 sec - PID: 26466