11

In Turcia, circula mai multe zvonuri, conform carora renumita Catedrala Hagia Sophia (Sfanta Sofia) ar urma sa fie transformată în moschee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Ordinul Sfantul Apostol Andrei al Patriarhiei Ecumenice a lansat, in ultimele ore, o declarație prin care critică posibila reconversie a Muzeului Hagia Sofia din Istanbul în moschee.

Acest zvonuri sunt ingrijoratoare, intrucat alte două temple, de asemenea dedicate Sfintei Sofia, au fost recent transformate, din muzee, în moschei. Cele două biserici în cauză sunt Hagia Sophia din Niceea (Iznik), unde a avut loc Primul Sinod Ecumenic, și Hagia Sophia din Trapezunt (Trabzon) (vezi ARHIVA).

Odata cu căderea Constantinopolului (1453), toate bisericile din oraș au fost transformate în moschei, dar odată cu apariția Republicii Turcia, în 1923, cele mai importante monumente au fost transformate în muzee.

"În prezent, există indicii că anumite facțiuni se străduiesc să cultive în opinia publică ideea că Hagia Sophia din Istanbul, simbol al credinței creștine, ar trebui să fie transformata în moschee", arata declarația emisa de Ordinul Sfântului Apostol Andrei, semnata de Nikolaos Manginas.

Declarația reaminteste că un cetățean turc a depus o cerere, în urmă cu câteva luni, adresata Adunarii Naționale, de transformare a Hagia Sofia în moschee.

Conform unui raport al radioului Vocea Rusiei, Patriarhia Ecumenică a criticat, de asemenea, un articol publicat în revista oficială a Turkish Airlines, Skylife, în august 2013, intitulat "Hagia Sophia: Moscheea sultanilor".
"Prezentarea selectivă a adevaratei istorii a Bisericii, o istorie care a transformat națiuni și culturi, este inacceptabila", a aratat Patriarhia Ecumenică.

Hagia Sophia, odată Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, a fost folosita ca moschee dupa cucerirea islamică a ceea ce este acum Turcia. Republica seculara, fondata de Ataturk, a transformat clădirea în muzeu. Dar, dupa cum virează in prezent țara spre Islam, mai multe clădiri care au fost odată biserici creștine au fost transformate, din nou, in case de cult islamice.

Papa Benedict a vizitat si el clădirea, dar nu a mai repetat gestul dramatic și controversat al Papei Paul al VI-lea, care a căzut în genunchi în rugăciune, acolo, în timpul unei vizite, în 1967.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
80
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03067 sec - PID: 8591