14

Un comunicat de presă emis recent de Universitatea din Carolina de Nord a oferit detalii despre descoperirile din Muntele Zion, unde sapaturile au scos la lumina viata interna a elitelor evreiesti din Ierusalim. 

Echipa de arheologi, condusa de Shimon Gibson și James Tabor, a descoperit nivelurile inferioare ale unui conac din primul secol, care ar fi aparținut unui membru al partidului de guvernământ evreiesc din casta preoțească. Printre structurile descoperite în acest conac, se afla si o camera de baie, boltita, cu o cadă conectata la un mikveh mare (folosit pentru scufundare ritualica). 

Potrivit comunicatului de presa, aceasta este doar a patra baie datata in cea de-a doua perioadă a Templului, descoperita vreodată în Israel. Camera de baie – aproape identica uneia contemporane - cu mikveh atașat, din conacul somptuos, atribuit unei familii de preoți, a fost excavata în cartierul evreiesc.

În plus, o duzină de scoici si melci de mare, murex, au fost găsita în acest conac din Muntele Zion, reprezentând cel mai mare număr de astfel de scoici descoperite în săpăturile din Ierusalim, din primul secol. Istoria biblică spune ca,  din melcii de mare murex ar fi fost extras un colorant și ar fi fost apoi sigilat în unguentaria, vase mici de ceramică sau de sticlă. Cochiliile erau perforate, ceea ce poate insemna ca scoicile erau, mai apoi, legate în jurul gâtului vaselor, pentru a indica diferitele niveluri de pigmentare.

S-au mai descoperit vase de gătit, resturi ale unui cuptor și un număr substanțial de oase de animale. 

Conacul poate oferi, totodata, o perspectivă asupra vremurilor lui Iisus: "Acestea sunt familiile care L-au prins și L-au răstignit pe Iisus, asa ca, pentru noi, să știm mai multe despre acestea si despre viata lor, cat și despre nivelul bogăției de care se bucurau ele, inseamna sa umplem cu adevărat unele lacune ale istoriei".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
84
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.11436 sec - PID: 30135