31
Chersonesos, o asezare greceasca din secolul al V-lea inainte de Hristos, aflata pe malul nordic al Mării Negre, în sudul Ucrainei, a primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO.

Desemnarea oficiala a avut loc ieri, 20 septembrie 2013. Prezenti la eveniment au fost Joseph Carter, profesor de arheologie clasica la Universitatea din Texas, Austin, și director al Institutului de Arheologie Clasică al universitatii, care a condus cercetarile si sapaturile din Chersonesos, incepand din anul 1994. Activitatea desfășurată de Carter și de grupul din Austin a contribuit la descoperirea, conservarea si, în cele din urmă, interpretarea acestui sit arheologic important.

Grecii și romanii au facut referire la acest spatiu, de pe teritoriul Peninsulei Crimeii – cu denumiri precum Tauric Chersonese, Taurica sau Taurida. Fondat de grecii dorieni, in secolul al V-lea inainte de Hristos, ca oraș port la Marea Neagră, Chersonesos Tauric a prosperat timp de două milenii.

Devenind, astfel, cel de-al 7-lea sit al Ucrainei care primeste statut de patrimoniu mondial, Chersonesos contine mai multe cladiri publice monumentale si fortificatii, precum si cartiere rezidentiale. Unul dintre aspectele care ii confera unicitate sit-ului, il constituie plantatiile de vie, bine conservate. Terenul agricol din jurul sit-ului a fost împărțit în sute de "chora" – parcele dreptunghiulare de teren. Viile ofera o perspectiva asupra agriculturii vechi și ne dau mai multe informații despre viața oamenilor obișnuiți din Peninsula Crimeii și despre legătura care exista între zonele agricole și mediul urban.

De-a lungul istoriei sale, orașul a rămas un centru de schimb între populațiile din nordul Mării Negre și imperiile grecesti, romane si bizantine. Chersonesos a introdus democrația, precum si Creștinismul în lumea slavă, ambele avand un rol esential în modelarea viitorului regiunii.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00872 sec - PID: 11259