6

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu le-a oferit, in ultimele ore, un răspuns tuturor celor care critică Patriarhia pentru participarea la dialogul ecumenic.
 
Adresandu-se Patriarhului Neofit al Bulgariei, care efectuează o vizită in Patriarhia Ecumenica, Bartolomeu a declarat, printre altele, că nu trădează Ortodoxia și nici nu este un sustinator al conceptelor ecumeniste, dupa cum se spune.

"Prin această strategie nu se trădează Ortodoxia, cum am fost criticat, si nici nu vom susține concepte ecumeniste, ci proclamam heterodocsilor si tuturor adevărul Ortodoxiei", a spus acesta.

Patriarhul Ecumenic a făcut referire la reacțiile care există la adresa dialogului teologic, atât în Bulgaria cat și in alte țări, menționând că aceste acțiuni comune au ca scop înțelegerea reciprocă și acceptarea în timp, "de catre heterodocsi, a unei singure credințe, cea Ortodoxă".

"Nu urmărim, după cum se scrie prin Bulgaria și în alte parti, sa creem un "conglomerat" acceptabil de obiceiuri si credinte. Noi nu urmărim, prin așa-numita mișcare ecumenică, acceptarea unei "confesiuni sincretiste creștine", ci o aprofundare in Credința Creștină Ortodoxă și în cooperarea socială cu cei care cheama numele lui Hristos", a mai spus Bartolomeu.

El a adăugat că: "Desigur, nu ne temem, ca ortodocși, care detinem plinătatea adevărului, ca ne vor afecta punctele de vedere ale fraților noștri heterodocsi, in probleme doctrinare".

Patriarhul Ecumenic nu a omis să se refere si la problema gravă a relațiilor dintre Bisericile Ortodoxe, problema care a împiedicat, de multe ori, procesul convocarii Sfântului si Marelui Sinod, care ii va aduce la un loc pe toti primatii, pentru a discuta despre problemele de interes comun.

   "În ultimul timp, cu toate acestea, condițiile s-au îmbunătățit și dorința de mai multă unitate și cooperare s-a maturizat. Acest lucru a ajutat foarte mult, în ciuda factorilor omenești imprevizibili și necunoscuti, în pregătirea Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe, pregătire de care, chiar și atunci când au existat cazuri de dezacord, a arătat și a dovedit dorința depășirii dificultăților, prin legăturile spirituale indestructibile și sincere, care ne leagă indisolubil, ca Biserici Ortodoxe, una fata de cealalta și față de prima dintre acestea – Patriarhia Ecumenică", a spus Patriarhul.

  Patriarhul Bartolomeu a subliniat că Bisericile Ortodoxe locale sunt unite în jurul valorii unui Potir comun, iar diversele dezacorduri nu rup unitatea acestora.
   "Prin urmare, este important ca efortul de încercare de eliminare a diferențelor dintre Bisericile Ortodoxe sa fie unul mai profund, sporit si consolidat, pentru a realiza o uniformizare prin care sa se depășeasca diversele problemele aparute", a incheiat acesta.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
83
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03058 sec - PID: 8591