35

Ierusalim: Ciclistul Gino Bartali, Drept intre Neamuri

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Legendarul ciclist catolic Gino Bartali a fost recunoscut ca "Drept între Neamuri", de catre Muzeul israelian Yad Vashem din Ierusalim. Decizia recunoaște rolul lui Bartali în salvarea evreilor, în timpul ocupației germane.

Yad Vashem l-a numit pe Bartali un catolic devotat, "care a ajuns să joace un rol important în salvarea evreilor, în cadrul inițiat de (Arhiepiscopul local Angelo Elia) Dalla Costa și rabinul Nathan Cassuto". Dalla Costa a fost, de asemenea, recunoscut ca "Drept între neamuri" de Yad Vashem, în 2012.

Această rețea iudeo-creștina, înființata ca urmare a ocupației germane, în septembrie 1943, a salvat viețile a sute de evrei locali și fugiti din teritoriile aflate sub control italian, în special din Franța și Iugoslavia, conform Yad Vashem.

Bartali a acționat ca un curier pentru rețea, ascunzand documente false în ghidonul bicilcetei și transportandu-le pe o arie mare, cu scuza că avea nevoie de antrenament. Deși știa că isi riscă viața pentru a-i ajuta pe evrei, Bartali a transferat documente falsificate catre diverse contacte, inclusiv pentru Rabinul Cassuto, conform Memorialului Holocaustului.

Yad Vashem a mai declarat, de asemenea, ca Bartali va fi onorat în cadrul unei ceremonii în Italia, care nu a fost încă programată.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01371 sec - PID: 10596