4

Ierusalim: Ciclistul Gino Bartali, Drept intre Neamuri (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 4 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Legendarul ciclist catolic Gino Bartali a fost recunoscut ca "Drept între Neamuri", de catre Muzeul israelian Yad Vashem din Ierusalim. Decizia recunoaște rolul lui Bartali în salvarea evreilor, în timpul ocupației germane.

Yad Vashem l-a numit pe Bartali un catolic devotat, "care a ajuns să joace un rol important în salvarea evreilor, în cadrul inițiat de (Arhiepiscopul local Angelo Elia) Dalla Costa și rabinul Nathan Cassuto". Dalla Costa a fost, de asemenea, recunoscut ca "Drept între neamuri" de Yad Vashem, în 2012.

Această rețea iudeo-creștina, înființata ca urmare a ocupației germane, în septembrie 1943, a salvat viețile a sute de evrei locali și fugiti din teritoriile aflate sub control italian, în special din Franța și Iugoslavia, conform Yad Vashem.

Bartali a acționat ca un curier pentru rețea, ascunzand documente false în ghidonul bicilcetei și transportandu-le pe o arie mare, cu scuza că avea nevoie de antrenament. Deși știa că isi riscă viața pentru a-i ajuta pe evrei, Bartali a transferat documente falsificate catre diverse contacte, inclusiv pentru Rabinul Cassuto, conform Memorialului Holocaustului.

Yad Vashem a mai declarat, de asemenea, ca Bartali va fi onorat în cadrul unei ceremonii în Italia, care nu a fost încă programată.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
319
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.01623 sec - PID: 26164