4

Faimoasa Biserica Hagia Sofia din Istanbul poate deveni din nou moschee. O cerere oficială a fost deja înaintată autorităților (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Dacă se aproba, lumea creștină va pierde unul dintre simbolurile sale importante, iar nou val de islamizare, insotit de persecutarea creștinilor, va începe în Turcia, potrivit experților, citati de un raport recent al radioului Vocea Rusiei.

Construita la mijlocul secolului al IV-lea, Hagia Sofia sau Sfanta Sofia, a fost moschee activă, odată. Aceasta s-a intamplat după căderea Constantinopolului, în secolul al XV-lea. In 1935, datorită politicii de toleranță religioasă și etnică, adoptata de fondatorul Republicii Turce si primul sau Președinte, Mustafa Kemal Atatürk, una dintre cele mai mari biserici creștine din lume a fost transformată în muzeu. Aceasta a fost inclusa, ca sit de Patrimoniu Mondial, pe lista UNESCO, la sfârșitul anilor 1980.

In mod repetat, au existat solicitari privind permisiunea de a se oficia slujbe în aceasta biserică, în ultimii ani. Cu toate acestea, ele au fost ignorate. Acum, politicienii turci o folosesc in jocurile lor politice, conform lui Stanislav Tarasov, intervievat de radioul Vocea Rusiei, șef al Centrului International al Orientului Mijlociu-Caucaz al Noilor State:

"Există anumite cercuri politice, care cer transformarea bisericii creștine într-o moschee - o provocare pentru întreaga lume creștină. Ei doresc să reducă evenimentele globale care au loc in Orientul Mijlociu, la un conflict al civilizațiilor".

Hagia Sofia din Istanbul nu este prima dintre bisericile creștine din Turcia care devine ținta unora dintre politicieni, care încearcă în mod deliberat să facă un centru religios din ea. În ciuda apelurilor repetate ale Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului, de inapoiere a relicvelor lumii creștine, bisericile din Niceea și Trapezunt (astazi, Iznik și Trabzon), au fost transformate în moschei. Ele au fost muzee, la fel ca Hagia Sofia, pentru o perioada de timp.

"Este o tendință foarte îngrijorătoare", crede Tarasov. "Guvernul actual a adoptat Islamul politic, ca politica de orientare, atât în afacerile interne cat și in cele internaționale. Islamul, în Turcia, este încă moderat, în comparatie cu gruparile radicale care luptă în Siria in prezent. Dar, dacă tendințele radicale se vor consolida în țară, ne vom confrunta, în curând, cu un conflict al civilizațiilor și cu persecutarea creștinilor pe teritoriul turc", a mai spus acesta.

În momentul de față, nimeni nu ii persecută pe creștini, in mod deschis, în Turcia. Cu toate acestea, mulți oameni cred ca situația se va schimba. Un cetățean rus, cu reședința în Turcia, Rimma Rizayeva, declara într-un interviu pentru Vocea Rusiei:
   "Am trăit în Istanbul, 20 de ani. Conduc o organizație publică, cu membri atat rusi cat și turci. Problema islamizarii nu a fost ridicata încă, dar mulți spun că partidul de guvernământ va face ca fiecare femeie sa își acopere capul cu val, în curând", a spus aceasta.

   O noua varianta a Constituției se pregătește chiar acum. Unul dintre punctele sale principale este recunoașterea oficială a minorităților naționale. Experții considera că prezența sau absența acestui articol special va defini viitorul religios al Turciei.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01388 sec - PID: 6855