2

Un tribunal din Istanbul l-a condamnat, in aceste zile, pe renumitul compozitor Fazil Say, cunoscut in Germania ca "Mozart al Turciei", la zece luni de detenție. Hotărârea a tras un nou semnal de alarma vizavi de libertatea de exprimare în Turcia, după represiunea  aplicata de Erdogan protestelor din Gezi Park, in luna iunie.

Fazil Say, in varsta de 43 de ani, nu va merge la inchisoare, intrucat nu a mai fost niciodata, înainte, condamnat pentru o infracțiune, instanța de judecată din Istanbul pronunțand pedeapsa cu suspendare. 

"Mozart" – ateu, de stânga și anti-Erdogan – a fost condamnat pentru ofensa adusa "valorilor religioase", dupa ce a comentat in gluma pe Twitter, pe marginea grabei unui muezin dintr-o moschee din Istanbul, a cărui chemare la rugăciune a durat doar 22 de secunde, acesta intrebandu-se dacă graba se datora intalnirii cu iubita sau distractiei la un pahar de bautura.

Trei fanatici musulmani l-au raportat la poliție. Prima dată a fost condamnat la zece luni de inchisoare, deși pedeapsa a fost ulterior anulata din cauza unor vicii de procedură, iar mai târziu la zece luni, din nou, pentru blasfemie. Între timp, un alt intelectual laic binecunoscut, autor de origine armeană, Sevan Nisanyan, a fost si el condamnat în baza acuzațiilor de blasfemie, conform agentiei Ansa, la 13 luni de închisoare, pentru remarci la adresa libertatii de exprimare. 

Într-un mesaj adresat Federației Internaționale pentru Drepturile Omului, Say avertiza că libertatea de exprimare este tot mai riscanta în Turcia. "Țara trece printr-o perioadă dificilă", a spus el, pentru că cei care doresc să-și consolideze puterea, prin exploatarea religiei asupresc populatia". Muzicianul l-a acuzat pe Erdogan ca urmareste ca el să fie condamnat.

"Mii de oameni sunt condamnați în Turcia", a declarat muzicianul, "pentru ca sunt disidenți. Mulți oameni sunt oprimați și speriati. A devenit un spectacol de putere pentru partidul de guvernământ: situația este îngrijorătoare", mai precizeaza Ansa.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.00793 sec - PID: 6550