2

Muntele Templului (cunoscut si sub numele de Domul Stâncii și Haram Al-Sharif), a fost scena unor conflicte recurente, în ultimele săptămâni, cu poliția la mijloc, intre tinerii palestinieni înarmați cu pietre și sticle si evreii ultra-ortodocși hotarati să sfideze interdicțiile, prin fortarea prezenței aici și rostirea rugăciunilor.

Nivelurile de ingrijorare sunt în creștere in partea palestiniană. Liderii simt că Israelul a deschis un nou front în vechea luptă, și se pregătesc să autorizeze rugăciuni evreiești la locul considerat sfânt pentru ambele religii, dar în prezent sub controlul Waqf, autoritatea de protecție a prezentei musulmane în Palestina. Acest lucru este, la rândul său, văzut ca o pregătire pentru decizia incediara de construire a unui nou templu (dupa două mii de ani de la primul), în perimetrul celor două cele temple distruse anterior – Nabucodonosor (586 î.Hr.) și Titus (70 d. Hr.).

Serviciile secrete israeliene isi tin privirea atintita. Un atac de rău augur, al zeloților evrei, la Moscheea Al-Aqsa – care de peste 1.300 de ani a fost al treilea loc sfânt al Islamului – ar putea provoca musulmanii din intreaga lume să se ridice împotriva Israelului. 

Ultra-ortodocsii evrei sunt urmariti, iar cei care ar putea "merge prea departe" – prin sacrificii ritualice la Muntele Templului, de exemplu – sunt opriti și neutralizati. In aceasta vara, cu toate acestea, extremismul religios pare sa fi fost deosebit de puternic. În urmă cu două luni, ziarul naționalist Makor Rishon a raportat că un arhitect israelian a proiectat un nou templu, impunător. Iar daca se mai tine cont si de visul tehnologic futurist, prin care pelerinii evrei, provenind de la malul Mediteranei, ar putea merge la un imaginar Templu din Ierusalim, cu 3000 de Km/h ora, într-o capsulă subterana, printre ai carui sustinatori, deosebit de îngrijorător, se numara si doi foști teroriști evrei…

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01263 sec - PID: 13044