2

Concert istoric in Seminarul ortodox din Halki, in Turcia (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 4 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Seminarul Grec-Ortodox din Halki si-a deschis simbolic portile, pentru un concert istoric pe insula Heybeliada, din Istanbul, duminica trecută, conform rapoartelor jurnalului Hurriyet. 

Concertul, intitulat "O călătorie culturală din Grecia în Turcia", în care muzicienii din Turcia și Grecia au militat pentru pace și prietenie, a marcat o premieră pentru Seminarul Halki, scoala fiind inchisa din 1971 (vezi ARHIVA). 

Profesorul Elpidophoros Lambriniadis, Mitropolit de Bursa si prelat aflat la conducerea Seminarului Halki, conform Hurriyet, speră ca această sărbătoare sa se fi dovedit a fi o pre-sărbătoare a deschiderea școlii. "Sunt sigur că redeschiderea acestei școli va arăta încă o dată că Turcia nu are de ce sa se teama de educație si cultură, care nu pot fi o amenințare, și că rugăciunea nu este un act ostil împotriva nimănui", a spus Lambriniadis.

Seminarul Halki, care a fost deschis în 1844, a servit ca școală de teologie grec-ortodoxă, până când o hotărâre a Curții Constituționale, din 1971, a forțat toate instituțiile private, de învățământ superior, sa devina parte a universităților de stat. Conducerea Halki a refuzat să facă parte din Universitatea din Istanbul, o oferta făcută de statul turc, în conformitate cu hotărârea. Prin urmare, Seminarul Halki a fost închis. Secțiunea liceala este încă deschisa, dar nu mai are elevi.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.00936 sec - PID: 6549