2

Lumea religioasă a Greciei este indoliata, dupa moartea starețului noii obsti (fratii) a Manastirii Esfigmenu, Arhimandritul Chrysostomos.

Deja multe persoane, din intreaga lume, și-au exprimat in public dorinta de a vizita Muntele Athos, în scopul participarii la serviciile funerare.

Arhimandritul Chrysostomos, al cărui nume a fost Christos Katsoulieris, s-a născut în urmă cu 77 ani, în Halandri, Atena. La vârsta de 25 de ani, el a fost hirotonit diacon și, cu un an mai târziu, preot, de catre Mitropolitul Iakovos de Elassona.

El a slujit în diferite regiuni ale Greciei, precum și în Marea Britanie. A fost absolvent al Facultății de Teologie a Universității din Atena. În 2005, el a fost ales stareț al Mănăstirii Esfigmenu.

Având în vedere binecunoscuta confruntare cu frăția (obstea) veche, schismatica, ce vietuieste fara permisiune în mănăstire, el și obstea noua a sa s-au stabilit in Mănăstirea Esfigmenu, folosind ca sediu o clădire asociata Manastirii Esfigmenu, care se află în Karyes.

Mănăstirea Esfigmenu este o mănăstire situata pe Muntele Athos, în nord-vestul peninsulei Athos, fiind subordonată canonic Patriarhiei de Constantinopol. Hramul mănăstirii este "Înălțarea Domnului".

Obștea veche, ilegala astazi, a călugărilor de la Esfigmenu, a refuzat actualizarea calendarului și se ghidează în continuare după calendarul iulian. În 1972, călugării de la Esfigmenou au arborat drapele negre, în semn de protest față de întâlnirea Patriarhului Athenagoras I al Constantinopolului cu Papa Paul al VI-lea, ocazie cu care cei doi au retras excomunicarea reciprocă pronunțată cu ocazia Marii Schisme din anul 1054.

Încercarea Patriarhului Bartolomeu I de apropiere față de Biserica Catolică i-a determinat pe călugării de la Esfigmenu să nu-l mai pomenească pe Patriarh la slujbe și, în cele din urmă, să nu-i mai recunoască autoritatea, ceea ce a dus la excomunicarea lor de către acesta. În decembrie 2002, Patriarhia de Constantinopol a dispus evacuarea călugărilor recalcitranți, decizie contestată în fața instanțelor elene de călugării de la Esfigmenu. În noiembrie 2005, o curte de apel a constatat legalitatea deciziei Patriarhiei de Constantinopol. Evacuarea călugărilor excomunicați este înca in curs.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01472 sec - PID: 29020