2

Arheologii care efectuau sapaturi in asezarea preistorica Dikili Tash, din nordul Greciei, au descoperit ceea ce ar putea fi cele mai vechi mostre de vin din Europa. 
Analiza reziduurilor continute in vase ceramice vechi de 6.200 de ani a dus la descoperirea acidului tartric, indicând fermentarea, potrivit unui articol recent din The Huffington Post.

Vinul și vinificația sunt bine atestate în lumea antică. Reziduuri de vin, vechi de 7000 de ani, au fost descoperite si în Iran. Săpăturile din sudul Armeniei, efectuate în apropiere de granița cu Iranul, au dus si ele la descoperirea unor semințe de struguri, resturi de viță de vie și struguri, o presa de vin, cioburi cu reziduuri de vin, precum și un vas datând în jurul anului 4100 î.Hr. 

In epoca bronzului, vinul a fost un bun comercial major in estul Mediteranei. În timp ce importanța producției de alcool și consumul lui în lumea antică este bine atestată, recenta descoperire de la Dikili Tash plasează primele secole ale acestei etape europene mai devreme decât ceea ce se cunoscute anterior.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01853 sec - PID: 17754