39
PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit ieri Taina Sfintei Liturghii, pentru românii din oraşul suedez Jönköping, cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei românești „Acoperământul Maicii Domnului”, conform informatiilor transmise de secretariatul episcopiei.

Cu acest prilej, au slujit preoți de la parohiile românești din Suedia, dar și preoți din Voivodina şi Timoc, invitați de românii din comunitate: PC Protopop Bojan Aleksandrovici de la Malainiţa şi PC Preot Antonie Isac din Bor, de pe valea Timocului și PC Preot Adrian Boba de la Catedrala episcopală din Vârșeț, impreună cu PC Preot Emanuel Tăpălagă din localitatea Sân Mihai, situată în apropierea oraşului Vârşeţ. Preoții menţionaţi au rudenii apropiate în parohia din Jönköping, unde majoritatea credincioșilor provin din Banatul sârbesc și de pe valea Timocului.

La sărbătoarea hramului, Preasfințitul Macarie a botezat fetița părintelui paroh Ovidiu Teodor Băncilă şi a soției sale Marica, care a primit la Botez numele Maria. PC Protopop Bojan Aleksandrovici, de la Protopopiatul Daciei Ripensis din Negotin, din încredinţarea Preasfinţitului Episcop Daniil al Daciei Felix, a dăruit Paraclisului Episcopal din Stockholm, dar şi bisericii parohiale din Jönköping, părticele din moaştele Sfintei Muceniţe Sabina Romana.

Preasfințitul Macarie a oferit celor prezenți la slujbă câte un exemplar din lucrarea „Ortodoxie și românism”, scrisă de marele teolog și duhovnic român Dumitru Stăniloae, anul 2013 fiind proclamat în Biserica Ortodoxă Română,"An comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae", deoarece în acest an se împlinesc 110 ani de la naşterea sa şi 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Parohia Ortodoxă Română din Jönköping îi are ca ocrotitori şi pe Sfinţii Cuvioşi Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamţ, ne mai informeaza reprezentantii episcopiei.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01125 sec - PID: 28607