2

Primul campus musulman franco-turc din Franța va fi construit la marginea Strasbourg-ului. Proiectul, finanțat în totalitate de Turcia, va instrui viitorii imami pentru Franța, cu cursuri și examene exclusiv în limba arabă. În prezent, există deja două institute private în Franța, pentru formarea imamilor: o școală creată de Marea Moschee din Paris si o alta  infiintata de către musulmanii Frăției Uniunii Islamice din Franța (UOIF). În plus față de Facultatea de Teologie și cursurile ei de cinci ani, vor mai fi deschise o școală secundară musulmana (Hatip) și alte servicii. 

"Școală secundară va reprezenta o pepinieră pentru recrutarea viitorilor studenți la teologie islamica. Aceasta va deveni standard pentru Islamul din Franța și Europa", a declarat Saban Kiper pentru Libération, consilier socialist al Municipiului Strasbourg. Vor exista cel puțin șase ore pe săptămână, de cursuri de religie. 
Campusul este deja în construcție, iar mai multe cladiri au fost achiziționate înca din 2010, in prezent fiind in curs de renovare. O cameră va fi retrasa, urmand sa fie destinata rugăciunii.

Libération citează date care arată că Turcia va investi 15 milioane de euro în "proiectul cel mai ambițios care a existat vreodată pentru comunitatea musulmana cu origini turcești" in Franta. Scopul declarat este acela de a instrui o tanara generație de musulmani francezi – născuti și crescuti în Franța – pentru activitatea de imam, sub supravegherea Diyanet, serviciului turc al Cultelor.

Ziarul mai afirmă că aceasta este modalitatea guvernului turc de a-si păstra influența sa asupra diasporei proprii. Formarea imamilor a fost luata în discuție, în Franța – unde exista deja cea mai mare comunitate musulmană din Europa, si unde exista deja generatii diferite de musulmani – în ultimii douăzeci de ani. Doar o treime din imami primesc salariu, în timp ce ceilalti se bazează pe donații din moschee sau sunt voluntari. 

"Cei mai multi se vor inscrie pentru a învăța limba arabă sau elementele de bază ale teologiei islamice", a declarat sociologul Romain Sèze, pentru Libération, nu toti reusind sau vrand sa devina si imami. Tinerii musulmani din Franța nu sunt, în general, atrasi de acest lucru, deoarece sunt prost platiti, exista cateva metode de protecție socială si sunt lipsiti de contracte de munca. Imamii depind de moschei, de practicanti si de autoritățile publice".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01678 sec - PID: 12374