40
Antonis mi-a fost coleg la liceu, în 1984. El credea în superioritatea rasei grecești și aparținea unei organizații politice ciudate, numita Golden Dawn. El și prietenii sai, din cate imi amintesc, nu erau violenti, cel puțin nu la școală, iar unii chiar excelau la invatatura. Faceau, insa, lucruri nebunesti. De exemplu, ocazional se salutau reciproc prin ridicarea mâinii, strigand "Heil Hitler". Unul dintre ei, odată, mi-a spus că viața lui s-a schimbat de când a citit Mein Kampf al lui Hitler.

Desigur, îmi dau seama că adolescenta ar putea fi, pentru mulți, o perioadă dificilă. Totuși, acest lucru parea sa fi mers un pic prea departe. Grecia, la urma urmei, a suferit enorm din cauza naziștilor, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mulți soldați au fost uciși, în timp ce apărau țara împotriva Italiei și apoi a Germaniei. Mulți civili au fost executați. Comunitățile noastre de evrei au fost decimate. Mii de oameni din marile orașe, inclusiv copiii, au murit de foame. Țara a fost devastată.

Cu aproape 20 de ani mai târziu, Antonis – care a devenit al doilea om aflat la comanda Fuhrer-ului Golden Dawn, Nikos Michaloliakos – a fost arestat, pentru că aproape l-a ucis pe Dimitris Kousouris, un student anti-fascist. El a fost condamnat la 21 de ani de închisoare. Golden Down l-a renegat în mod tacit. Dar, nimeni nu părea să-si faca vreo grijă. În jurul anului 2006, Golden Down a atras ceva de genul 0,2 % din voturi, în alegerile naționale. Apariția neo-nazismului în "țara care a dat naștere democrației", părea pentru multi dintre noi o imposibilitate logică. Desigur, nu exista niciun motiv de îngrijorare.

Dar, la câțiva ani mai târziu, cosmarul a devenit realitate. In ultimele alegeri naționale, în iunie 2012, Golden Dawn a obtinut 6,9 % din voturi și si-a văzut 18 deputați aleși în Parlamentul Grec de 300 de locuri. Raul abia venea, insa. Sondajele arată că sprijinirea Golden Dawn cunoaste în mod constant o creștere. Până în urmă cu câteva săptămâni, s-a estimat că, în cazul în care ar fi avut loc alegeri naționale, Golden Dawn ar fi iesit al treilea, adunand între 15 % și 20 % din voturi, in conditiile in care primul partid ar obtine mai puțin de 30 %. Am inceput sa realizam ce ar insemna acest lucru, si ni s-a taiat repsiratia, de groază: admiratorii neo-nazisti ai lui Hitler ar putea conduce statul elen. Ce s-a întâmplat în Germania, înapoi în anii 1930, s-ar putea întâmpla din nou în Grecia!

Golden Dawn opereaza, de câțiva ani, ca o organizație paramilitară, rasista, criminala, orchestrand raiduri terorizante și atacuri asupra imigranților, dar și asupra grecilor care ii susțin sau ii angajeaza pe imigranti. Folosirea violenței verbale și fizice este tipica comportamentului lor. Unul dintre membrii de rang inalt ai partidului, Ilias Kasidiaris, a atacat-o pe Lianna Kanelli, o femeie deputat al Partidului Comunist, în timpul unei emisiuni de televiziune, în direct. Mulți membri ai Golden Dawn merg la săli de sport și iau steroizi anabolizanți, în scopul unei prezentari masculine impresionante. Ei merg, de multe ori, în grupuri mari, îmbrăcați în uniforme negre, încercand sa ocupe trotuarele din orașe. Iar ei, in acelasi timp, ii "protejează" pe greci, de imigranții ilegali, prin bătaie, injunghiere și, probabil, chiar și prin uciderea acestora. Ei sunt critici zgomotosi ai măsurilor financiare impuse Greciei de către Uniunea Europeană și FMI. Ei se declara împotriva sistemului și a partidelor politice aflate la guvernare, care sunt larg considerate responsabile pentru criza financiară.

În ochii multora, cei din Golden Dawn sunt eroi. Susținătorii lor, din păcate, sunt mulți polițiști, care s-au covertit, fie devenind orbi la activități ilegale Golden Dawn, fie fiind complici ai lor. Liderii Golden Dawn pretind ca ar fi crestini, dar ei nu sunt. Ideologia lor (Nazismul) este profund anti-creștin. Practica lor de a ii hrani doar pe greci, contrazice direct practica Bisericii Ortodoxe de a oferi hrană tuturor celor aflati in nevoie. Și totuși, un episcop grec a mers până la a pretinde că Golden Dawn se poate dovedi o "speranță dulce" pentru viitorul națiunii. Din fericire, mulți alți episcopi greci, preoți și teologi, au condamnat Golden Dawn, în termeni clari.

Cu câteva săptămâni în urmă, ceva cu adevărat îngrozitor, insa, s-a întâmplat. Pavlos Fyssas, o cântăreață anti-fascista de 34 de ani (cunoscuta sub numele Killah P), a fost injunghiata mortal de George Roupakias, un membru al Golden Dawn. Întreaga națiune a inghetat, pentru ca în cele din urmă ochii ei sa se deschida asupra a ceea ce este in mod evident un coșmar devenit realitate. A reiesit rapid că atacul împotriva Fyssas a fost parte a unui raid, autorizat de către conducerea partidului, așa cum este practica obișnuită în structura paramilitară a Golden Dawn.

Reacția guvernului a fost una rapidă, hotărâtă și măiastru organizata. Dovezile incontestabile ale activității infracționale a Golden Dawn au fost trimise la cei mai înalti ofițeri judiciari, ca rang, ai țării. La o examinare atentă a probelor, concluzia lor juridica a fost aceasta: liderul, cinci deputați și treizeci de membri ai Golden Dawn trebuie sa fie arestati, pentru mai multe capete de acuzare, printre care formarea și executarea unei organizații criminale. Sâmbătă, 28 septembrie, dis-de- dimineață, poliția a început să-i aresteze. De atunci, au apărut dovezi suplimentare, care ii leagă pe liderii Golden Dawn și pe membrii poartidului de alte activități ilegale.

Arestarea liderului și a cinci deputați ai unui partid politic este ceva excepțional într-o democrație occidentală. Aceasta poate părea a fi un atac asupra democrației în sine. Dar, poziția Primului-Ministru a fost limpede: ei sunt naziști, nu există nicio îndoială cu privire la acest lucru, dar, nimeni nu va fi arestat pentru ideile lui, oricare ar fi acestea, ci numai în cazul în care există dovezi convingătoare ale unei activitati criminale. Pe baza dovezilor menționate anterior, s-a dat unda verde arestarii acestora. Popularitatea Golden Dawn, de acum, a scăzut cu ceva de genul 40 %. Mulți cred că 28 septembrie va fi amintita ca zi mare pentru democrație și pentru justiție.

Este de la sine înțeles că, cei arestați au dreptul la un proces echitabil. Asa incat, în cazul în care acuzatiile se dovedesc a fi false, acești oameni – sau cel puțin unii dintre ei – ar putea ieși triumfători. Acest lucru este puțin probabil, dar nu si imposibil. Și, acesta este doar unul dintre motivele pentru care solutia la problema neo-nazismului nu poate fi, într-un prim rând, să nu mai vorbim exclusiv, una legala. Creștinismul și democrația ar trebui să acționeze împreună. Mesajul creștin al pacii si iubirii, mai ales față de străini și de cei slabi, ar trebui să meargă mână în mână cu promovarea idealurilor democratice, în lupta ideologică cu "valorile" și practicile neo-nazismului.

Este adevărat că Biserica Ortodoxă din Grecia a avut tendința de a fi prea interesata în apărarea sau promovarea intereselor națiunii grecești. Mai mult decât atât, datorită copleșitoarei retorici anti-religioase a politicienilor și intelectualilor de stanga, multi membri ai Bisericii sunt, instinctiv, înclinați să vadă dreapta cu un grad de simpatie și sa vada stanga cu suspiciune. Aceasta, insa, nu ii transformă pe creștinii ortodocși în simpatizanți ai Golden Dawn, sau in suporteri.

Biserica, în prezent, răspunde crizei financiare, prin predicarea Evangheliei – de exemplu, repovestind pilda bunului samaritean și amintind că Hristos S-a identificat cu imigranții si cu cei săraci. În plus, ea răspunde tensiunilor sociale asociate cu austeritatea, prin forme distincte ale practicii crestine – de exemplu, prin hranirea imigranților ilegali, deloc diferit fata de modul in care sunt hraniti grecii. In acest fel, Biserica duce un război pașnic împotriva Golden Dawn, care este, adesea, în contrast puternic cu violenta care predomină în multe mitinguri anti-fasciste din Grecia.

Această practică tăcuta și totuși răsunătoare contribuie la susținerea legăturilor sociale în fata paranoiei anti-imigrație și dificultăților financiare. Aceasta, de asemenea, schimba inimile și mințile. Multe persoane, inclusiv politicieni, jurnaliști și intelectuali, care au avut prejudecati anti-religioase, au început abia acum să vadă adevărata față a Bisericii, într-o lumină mai bună. Ziarele de stânga au publicat articole ale unor episcopi ortodocsi (de exemplu, al Mitropolitului Pavlos de Siatista), care critica aspru Golden Dawn. Posturile de radio publica si sprijina activitatea filantropică a Bisericii. Acestia recunosc treptat că Biserica nu este un dușman al democrației și al drepturilor omului, ci un aliat împotriva neo-nazismului.

Buruienile josnice ale nazismului au crescut, din nou, pe solul otrăvit al unei catastrofe financiare. Este adevărat că sistemul politic al Greciei și numerosii sai "clienti" s-au comportat intr-un mod iresponsabil, imoral sau chiar ilegal, și, astfel, Grecia a fost condusa spre dezastrul financiar. Dar, sa pedepsesti întreaga țară, nu este o soluție. Astăzi, șomajul în rândul tinerilor din Grecia este de aproximativ 60 %. Aceasta este o generație pierdută și disperata. Este clar că rețetele financiare impuse Greciei nu au reușit, in mod tragic.

Este la fel de clar că poporul grec a suferit deja foarte mult. Cu excepția cazului în care Germania, liderul financiar real al Uniunii Europene, ia aminte la sfatul Americii, de a implementa măsuri care să contribuie la redresarea economiei Greciei, Nazismul în Grecia va avea, probabil, un viitor – cum a fost cazul Germaniei, în sine. Și, acest lucru va fi catastrofal, nu doar pentru Grecia, ci și pentru Europa și democrația ca întreg.

Traducere si interpretare de: KSLCatalin (Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe), dupa un material realizat de Demetrios Bathrellos, un preot paroh din Atena. Studii: teologie la Universitatea Deschisa Elena, Atena, și la Institutul pentru Studii Crestin Ortodoxe din Cambridge.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01087 sec - PID: 3219