2

Ciprioții turci și greci vor putea vota, într-un referendum, in luna martie, reunificarea, dupa o separare de patru decenii, dacă oficialii ambelor părți cad de acord asupra unui plan până la sfârșitul anului, conform unei declaratii facute in ultimele ore de ministrul de externe Ozdil Nami, din statul separatist turco-cipriot care este recunoscut numai de Turcia.

Adresându-se reporterilor din Ankara, Nami a declarat că, pentru prima dată, un reprezentant grec cipriot va vizita Ankara, în timp ce un emisar cipriot turc se va deplasa la Atena, la sfârșitul acestei luni. Aceste vizite au loc inainte de intalnirea oficialilor din ambele părți, care va avea loc eventual pe 4 noiembrie, a mai declarat Nami, care s-a întâlnit miercuri cu ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu.
"Există o fereastra a oportunitatii", a declarat Nami. "Fereastra este îngustă, dar nu vom porni de la zero".

Ciprul este divizat între regiunile vorbitoare de limbă greacă și turcă – de când Turcia a invadat nordul insulei, în 1974, în urma unei lovituri de stat a suporterilor greco-ciprioti, care au urmarit unirea Ciprului cu Grecia.
"Suntem într-un stadiu critic", a declarat Davutoglu miercuri. "Dacă există voință puternică, atunci oportunitatea pentru pace și un mediu dorit pentru negocieri va crește".

Partea turcă nu are precondiții pentru reînceperea discuțiilor și este gata să returneze tinutul ciprioților greci, a declarat Nami.
"Reunificarea poate aduce mari avantaje economice ambelor părți", a declarat Nami. "Partea greacă cheltuie 1 milion de dolari cu militarii pe zi și navele sale comerciale nu pot accesa porturile turcești, în timp ce avioanele nu pot folosi, de asemenea, spațiul aerian turc, turismul suferind si el".

Discuțiile pot, totodata, să permită Ciprului să exporte gaze naturale pentru Europa, via Turcia, a declarat Nami. Rezervele de gaze naturale din apele cipriote ar putea fi mai mari de șase ori decat rezervele de gaze ale Marii Britanii.

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a declarat pe 17 septembrie că criza economică a fost un catalizator pentru o nouă încercare de a rezolva cei 39 de ani de diviziune. El a spus, pe 4 octombrie, că rezervele de gaze naturale ale țării nu sunt un subiect de negociere în discuțiile de reunificare pentru insula divizată.

Anastasiades va fi la Atena, maine, pentru discuții cu Primul-Ministru grec Antonis Samaras.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01346 sec - PID: 6855