2

Un studiu recent al ADN-ul mitocondrial a arătat că linia feminina a comunitatii evreiesti Ashkenazi se aseamănă mult cu cea a Europei Occidentale și Meridionale, mai degrabă decât cu cea a Orientului Apropiat antic, așa dupa cum propuneau in trecut mulți cercetători. Așkenazim, un grup de evrei care a migrat în Europa Centrală și de Est, alcătuiesc cea mai mare parte a populației evreiești a lumii de astazi. Un articol recent din Nature Communications dezbate rezultatele testelor mtADN. Articolul, scris de o echipa de oameni de stiinta, condusa de Universitatea Huddersfield – Martin B. Richards, include următoarele note:

"Studiile mtADN ne arata ca proximativ 40% din ashkenazi au strămoși în Europa preistorică, mai degrabă decât in Orientul Apropiat sau in Caucaz. In plus, si dintre cei ramasi, majoritatea prezinta origini profund similare europene. Astfel, marea majoritate a liniilor materne ashkenazi nu provine din Levant, cum se presupunea, nici din Caucaz, cum se sugera uneori, ci este asimilata din Europa. Aceste rezultate indica un rol important al conversiei femeilor în formarea comunităților Ashkenazi, și ofera baza reconstrucției detaliate a istoriei genealogice Ashkenazi.

Testele ADN efectuate anterior pe cromozomii de sex masculin, din comunitățile evreiești, în general, au demonstrat modele apropiate cu ADN-ul patern rasaritean. Migrația populației și conversia la Iudaism ar fi dus la creșterea populației Ashekenazi. Comunitatea evreiască Ashkenazi poate, de fapt, sa provina din comunitatea evreiască din Imperiul Roman timpuriu. 

Autorii raportului noteaza ca "o comunitate evreiască semnificativă a fost prezentă in Roma, cel puțin din mijlocul sec. al II-lea î.Hr., menținand legaturile cu Ierusalimul și numarand 30.000-50.000 de oameni la jumătatea primului secol crestin. Până la sfârșitul primului mileniu crestin, comunitățile Ashkenazi au fost vizibile istoric de-a lungul văii Rinului din Germania".

Va reamintim ca ADN-ul mitocondrial este ADN-ul conținut de mitocondrii. Mitocondriile sunt organite celulare, întâlnite în toate tipurile de celule. Ele mai sunt denumite și „uzine energetice”, fiindcă ele conțin enzimele oxido-reducătoare necesare respirației. Respirația produce energia necesară organismelor, iar această energie este înmagazinată în molecule ATP. Mitocondriile au material genetic propriu – ADN-ul mitocondrial – care conține informația genetică necesară pentru sinteza enzimelor respiratorii. In ce priveste ADN-ul mitocondrial, despre care vorbeam, este o moleculă circulară, asemănătoare ADN-ului procariotelor (organisme unicelulare ale caror celule nu au o membrană nucleară, care să înconjoare informația genetică). Fiecare mitocondrie conține mai multe molecule de ADN.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
214
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02239 sec - PID: 14436