17

Israel: o piatra de cult canaanit, descoperita intr-o casa evreiasca

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Arheologii au descoperit recent o piatră ritualica de tip canaanit, din perioada celui de-Al Doilea Templu, intr-o fermă evreiasca din nordul Israelului.

În cele șase sezoane de săpături, expediția internațională din Tel Rekhesh a descoperit unelte, lămpi și monede care confirmă cronologia și identitatea evreiască a sătenilor. Sit-ul este asociat cu Anaharath, un oras cunoscut din Biblie (Iosua 19:19) și din înregistrările egiptene.

Piatra cioplita este de tip ritualic, intalnita pe sit-urile canaanite; locația sa, iesita din context - piatra fiind cuprinsa in cadrul unei uși a unei constructii evreiesti – sugerează că ea și-a pierdut, ulterior, funcția de cult. Materialele erau adesea refolosite în lumea antică, în acest proces unele pierzandiu-si sacralitatea lor.

Profanarea obiectelor altadată sacre, poate fi rezultatul degradarii intenționate a unei culturi materiale străine. Frecvent, obiectele isi pierd sensul lor, acestea fiind reutilizate în scopuri utilitare simple.

Arheologul Colegiului Kinneret, Mordechai Aviam, a declarat pentru The Jewish Press, ca "aceasta este evolutia unica a dealurilor arheologice din Israel, unde generațiile succesive au amestecat obiectele ritualice, pe drumul lor de la lumea mitologiei canaanite la monoteism".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00897 sec - PID: 11028