2

In timpul invaziei tuce, din Cipru, care a avut loc in 1974, la un moment dat, sase icoane bizantine au fost furate. In cele din urma, după aproximativ 40 de ani, are loc repatrierea obiectelor furate. Există elemente care demonstrează că aceste șase icoane au fost parte a prazii unui turc colectionar de antichitati, Aintin Ntikmen, care a spart zece biserici în timpul ocupației turcești din Cipru.

Mai mult de 173 de moaște au fost găsite în posesia lui Ntikmen și vor fi repatriate Ciprului, pe 30 octombrie și 3 noiembrie. Cele 6 icoane, care au fost deja transportate în Cipru, conform reprezentantului Bisericii Ortodoxe a Ciprului și Episcopulului Porfirie de Neapolis, sunt:

1) Sfanta (Agia) Fotini din Karpasitidos (40 × 29 cm) din 1811, opera pictorului Lawrence, un elev al pictorului cretan Ioan din Creta;
2) Sfantul Pantelimon (42 × 28 cm ) din 1812, opera pictorului Lawrence, un elev al pictorului cretan Ioan din Creta;
3) Sfantul Andrei ( 41 × 34 cm ), secolul 18, din Manastirea Tochniou din Pens Famagusta. 
4) Sfantul Apostol Marcu ( 56 × 39 cm ), din secolul al 18-lea.
5) Sfantul Pantelimon ( 45 × 39 cm ) din 1854, realizata de un ucenic al pictorului Ioan din Creta.
6) Vaiforos ( 37 × 29 cm ), din secolul al 18-lea, realizata scoala de hagiografie a Mănăstirii Sf. Herakleidios.

În decembrie 2010, conform informațiilor furnizate de Biserica Ciprului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), cele 6 icoane furate au fost observate la vânzare, intr-o galerie de artă deținuta de P. Von Koulmer din Augsburg, Germania. După ce au fost identificate, poliția cipriotă a prezentat o plangere autorităților polițienești germane, care a fost urmata de măsuri adecvate. Încercările au avut succes și o soluționare pe cale amiabilă a avut loc la îndemnul autorităților germane.

Miercuri, Episcopul Porfirie de Neapolis s-a deplasat la Munchen și a recuperat icoanele bizantine furate, de la oficialii poliției germane.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01611 sec - PID: 6855