2

În legatura cu închiderea guvernului SUA si cu disfunctionalitatile politice fără precedent, un corespondent PBS și comentatoare la Chicago Public Radio, Judith Valente, a sugerat că modul în care s-a ajuns in acest punct tine foarte puțin de politica și foarte mult de obiceiurile mintii și ale inimii.

Soluția? Congresul ar trebui să citească regulile Sfantului Benedict, dintr-un ghid clasic din secolul al VI-lea, al vietii monahale, pentru sfaturi legate de modul de ieși dintr-o astfel de  mizerie.

"Viața monahală dureaza de 1500 de ani. Asta este mai mult decât vietuirea oricarei natiuni moderne – stat sau corporație. Ceea ce i-a permis să supraviețuiască, sunt înțelepciunea atemporală și abordarea practică a unitatii constructive si a consensului", a spus Valente.

In noua sa carte, "Atchison Blue", Valente povestește despre vizitele sale regulate la o mănăstire benedictină din inima Americii, Mount St. Scholastica, in Atchison, Kansas. Jurnalista, care este, totodata si poet premiat, a mai făcut o descoperire uimitoare: "înțelepciunea monahala nu este 'o intoarcere fără speranță la trecut', ci o fereastră spre un viitor de care societatea noastra are nevoie disperată".

Valente sugerează ca liderii politici sa lupte si sa ia lectii de la modul in care viața monahală este încă vie astăzi. Este o lume care pune accentul pe comunitate, dincolo de concurenta, pe consens dincolo de conflicte, pe slujire, dincolo de marirea de sine, pe tacere, dincolo de palavrageala, și pe preocuparea pentru alții, mai mult decat pentru propriul câștig.

Valente mai observă că, primul indemn din regulile Sfantului Benedict nu este "roaga-te", sau "iubeste", ci este: "asculta".

"Sfantul Benedict mai face, insa, inca un pas mai departe și spune: "asculta… cu urechea inimii", a spus Valente.

Valente citează o formulă simplă, învățata de la surorile benedictine din Muntele Sf. Scolastica: "Inainte de a deschide gura să vorbesti, întreaba-te dacă ceea ce esti pe cale să spui este adevărat. Inseamna ceva? Este necesar?.

"Cred cu adevărat că nu ne-am afla in acest impas, în discursul nostru public, sau nu am fi suferit din cauza unei crize economice, din 2008, daca mai multi dintre noi ar fi avut astfel de valori monahale in inima", a adăugat Valente.

"Deci, de ce nu încercați ceva îndrăzneț și creativ, ceva care a trecut, in acelasi timp, testul timpului?".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.00851 sec - PID: 12200