3

450.000 de creștini sirieni si-au parasit casele sau tara lor, conform Patriarhului Greco-Catolic Melkit al țării, cifra reprezentand aproape o treime din populația de dinainte de război, de 1,75 milioane oameni.

Vorbind în centrul Londrei, înainte de lansarea unui nou raport despre persecutarea Bisericii, Patriarhul Grigorie al III-lea Laham a prezentat o imagine devastatoare a vieții sirienilor, dar a spus că nici el si nici alți creștini, nu au "ură în inima", în ciuda suferinței comunitatii.

In varsta de 79 de ani, acesta a declarat că trei creștini din Maaloula, la nord de Damasc, au fost uciși după ce au refuzat să se convertească la Islam (vezi Arrhiva). Satul, care vorbeste inca aramaica, este gol și controlat de rebelii islamiști, după ce l-au atacat la începutul lunii septembrie, dar Patriarhul a spus că el este totusi plin de speranta ca acestia vor reveni in sat înainte de Crăciun.

În ciuda temerilor privind o preluare islamistă a puterii, în cazul în care regimul Assad ar cădea, Patriarhul a spus că comunitatea creștină a rămas totusi neutră și că "reconcilierea" este singura cale de urmat. "Sunt dispus să-mi dau viața", a spus el.

El a mai spus, totuși, că "ambele părți sunt dispuse să meargă până la capăt". Patriarhul a mai declarat că rugăciunile Papei Francisc pentru Pace au ajutat la oprirea puterilor occidentale de a bombarda Damascul.

Patriarhul s-a aflat in Londra, ca oaspete al organizatiei "Aid to the Church in Need", care a lansat ultimul său raport, "Persecutați și uitati?", in Camera Lorzilor.

Raportul susține că persecutarea creștinilor se înrăutățește în întreaga lume, mai ales in cea majoritar islamică și in unele state marxiste autoritare.

John Pontifex, unul dintre autorii raportului, a declarat: "Principala constatare a raportului este faptul că, în două treimi din țările în care persecutarea creștinilor este mai severă, problemele au devenit, fără îndoială, chiar mai rele. De fapt, însăși supraviețuirea Bisericii, în unele părți – în special în Orientul Mijlociu – este acum în joc".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01529 sec - PID: 17848