4

În timpul ultimului sezon de săpături, un alt mozaic reprezentându-l pe Samson a fost descoperit in sinagoga din secolul V din Huqoq, în Galileea de Jos.

Anul trecut, așa cum am raportat in paginile Lacasuri Ortodoxe (vezi ARHIVA), proiectul de excavare Huqoq, condus de Jodi Magness de la Universitatea din Carolina de Nord, la Chapel Hill, și de Shua Kisilevitz, din partea Autoritatii Antichitatilor din Israel, au descoperit un mozaic reprezentând un episod din Judecători 15, în care Samson leagă 150 de perechi de vulpi, cu torte, de propriile lor cozi, pentru a distruge domeniile filistenilor.

Mozaicul descoperit in acest sezon, reprezinta o scenă cu Samson, gigantic în statură, care poarta orașul Gaza pe umerii sai (Judecători 16:3). 

Jodi Magness a explicat: "descoperirea a două scene cu Samson, in sinagoga Huqoq, sugerează că aceasta a fost decorata cu un ciclu legat de Samson, primul astfel de ciclu cunoscut în Israel".

De asemenea, in acest sezon a mai fost descoperit si un mozaic care descrie povestea unui martiriu dintr-o carte apocrifă a macabeilor. Se pare ca acesta este primul exemplu de imagini dintr-o carte apocrifă, folosit pentru a decora o sinagogă antică.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
92
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03378 sec - PID: 8434