6

Cruciatii din secolul al XII-lea, din cate se pare, au lăsat niște rămășițe de valoare istorică, conform arheologilor, intr-un castel medieval din Paphos, Cipru, în… toaletele castelului. 

Cercetatorii Universitatii din Cambridge au descoperit fecale umane conservate într-una dintre latrinele castelului numit Kolones Saranda, construit de regele Richard I al Angliei în partea de vest a insulei, în timpul celei de-a treia cruciade, din 1191 era noastra. Saranda Kolones a fost folosit 30 de ani, până când a fost distrus de un cutremur. Castelul nu a fost reconstruit și, astfel, resturile gasite s-au conservat intr-una din toaletele antice.

Ceea ce cercetatorii au descoperit la testarea probelor de fecale, au fost ouă din două tipuri de viermi rotunzi: whipworms (Trichuris trichiura) și rotunzi gigant (Ascaris Lumbricoides).

Prezența acestor viermi sugerează că locuitorii castelului practicau o igiena precară și consumau alimente si apa contaminate. Studiul acestor paraziti intestinali vechi contribuie la intelegerea sanatatii si a bolilor din timpul expedițiilor militare medievale, mai precizeaza arheologii.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
394
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02598 sec - PID: 25997