26
Care este cel mai important oraș - port antic în Israel, dar care sa fie cu greu vizitat de turiști? Toata lumea a auzit de Cezareea, dar nu se compara cu acest loc. Acco și Iope sunt potențiali candidați, dar chiar și lor li s-a facut destul de multa publicitate deja, comparativ cu locatia noastra de pelerinaj. Astazi, agentia Lacasuri Ortodoxe va propune un prim pas in revista saptamana "Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe" (sau, mai bine zis, "Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta"), incercand sa ne concentram pe o locatie mica, dar semnificativa: Tel Dor.

Tel Dor este situat pe mica Câmpie Dor, care este incadrata de Muntele Carmel și Marea Mediterană. Această fâșie de pământ, situata în regiunea centrală a Israelului, a fost mai des controlata de străini decât de israeliți. Ea a servit ca punct de sprijin, în regiune, pentru fenicieni și popoarele Mării. De fapt, din cele mai vechi timpuri, era mai ușor sa ajungi in această regiune cu barca decât pe jos, din cauza terenului mlăștinos din zona.

Orașul a fost construit chiar langa mare, fiind usor sa lansezi de aici o barca în apa sau sa o scoti afara din ea.

Deci, data viitoare cand sunteti in Israel, faceti-va putin timp pentru a explora acest sit mic (dar important). Aici, au fost descoperite vestigii arheologice din timpul lui Avraam si din perioada cruciaților. În afara barcilor plutind, veți descoperi rămășițele unei porți duble din epoca fierului, două temple din perioada romană, o fabrica de vopsea violet, functionala in primele secole ale erei crestine (I-VI dupa Hristos), un muzeu in care puteți vedea artefactele descoperite în zona, porturi frumoase unde se poate face o baie răcoritoare în mare.

Dor, in ebraica, inseamna "generatie" sau "asezare". Tel Dor a fost condus succesiv de canaaniți, popoarele Marii, Israel, fenicieni, asirieni, perși, greci si romani.

Asezarea a fost intotdeauna strategica pentru acostarea si lansarea navelor. In plus, Tel Dor a avut un izvor de apă dulce infailibil, aproape de malul mării, la sud avea o lagună și o plaja de nisip înconjurată de un lanț de insule. Acest lucru era, odata, exact ceea ce isi dorea flota ateniana pentru acostarea navelor sale și odihna echipajelor. Asezarea se afla pe varful unei formatiuni stâncoase proeminente, fiind protejat dinspre uscat de o zona mlăștinoasa, care formeaza un transeu natural. Tel Dor este, cu siguranta… "Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01047 sec - PID: 15968