2

Continui sa va prezint, in cele ce urmeaza, traducerea unui fragment dintr-un interviu (forum) desfasurat recent, al Arhimandritului Gabriel (Bunge) - un fost benedictin, renumit cercetator patristic international și pustnic în Alpi – tinut intr-un Centru de arta din Moscova. Traducere si interpretare: KSLCatalin. Primul articol pe aceasta tema, o conferinta despre "Cele trei stadii ale vietii duhovnicesti" il gasiti deja in ARHIVA Lacasuri Ortodoxe (click aici).

- Ne putem ruga mai bine cu rugaciunile personale, decât cu cele canonice? De ce toate cărțile de rugăciune insista pe texte canonice?
Pr. Gabriel: Rugăciunile canonice, din cărțile de rugăciune pe care le folosim, sunt o școală a rugăciunii. La început, ele nu au existat. Astfel, primii călugări au avut o cu totul alta tradiție, speciala, a rugăciunii, care s-a pierdut cu timpul. Ei recitau Psalmi și, după fiecare Psalm, se opreau și se inaltau și isi ridicau brațele lor și se rugau în tăcere.

Atunci când o persoană modernă – am experimentat aceasta adesea – vrea să învețe acest mod de a citi și de a se ruga, el se confruntă cu dificultăți. El se simte ratacit, nu știe ce să spuna. Este destul de ușor să spui Psalmii într-un mod concentrat, dar odată ce nu mai ai aceasta "carja", mulți oameni se simt imediat pierduti. 

Cărțile de rugăciuni canonice, pe care le folosim, sunt un ajutor în a învăța să ne rugăm ca creștini, fiindca Psalmii sunt un text din Vechiul Testament. A psalmodia, nu inseamna încă a te ruga; este doar o cale pe drumul spre rugaciune. Astfel, trebuie să învatam să citim Psalmii, într-un mod creștin. Aceasta înseamnă că, folosind o cheie hristologica, trebuie să-L cautam și să-L găsim pe Hristos, Biserica Sa, și sa credem în aceste cuvinte din Vechiul Testament.

Cartile de Rugaciune și rugăciunile canonice, care sunt toate de origine creștină, ajuta un crestin sa se roage ca un creștin. Când cineva afla acest lucru, atunci ii devine mai ușor ca, dintr-un Psalm pe care l-a citit, sa extraga o frază sau expresie și să o transforme în rugăciunea sa personală… dar crestina. (Traducere si interpretare: KSLCatalin)

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
264
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.02223 sec - PID: 26466