5

Un grup care se ocupa de patrimoniul international a inclus in lista sa din 2014, 67 de asezari, monumente și puncte de reper importante, printre care si una dintre bisericile antice Axumite din Etiopia, Yemrehanna Kristos.

Yemrehanna Kirstos este o biserică construită intr-o peșteră mare de bazalt, situata la aproximativ 42 km nord-est de Lalibela (vezi ARHIVA), pe creasta unui munte, cu o altitudine de 2681 de metri, incadrata într-un peisaj mirific de jnepeni, anterioară faimoaselor biserici cioplite in piatra din Lalibela, cu aproape un secol.

Pereții clădirii au fost construiti din straturi, alternand, din grinzi de lemn, încastrate, si piatră tencuita, cu ferestre acoperite de gratii in forma de cruce, sculptate. Interiorul este împărțit de stalpi de zidarie si arcade, cu doua abside laterale, cu un altar curbat la capătul de est. Toate suprafețele interioare din lemn, inclusiv plafoanele casetate sunt minuțios decorate cu modele geometrice sculptate și policrome.

Conform ultimului raport World Monuments Fund, lansat in aceste zile, biserica se numara printre sit-urile de patrimoniu cultural amenințate de neglijare, dezvoltare în exces sau schimbări sociale, politice și economice. Grupul isi are sediul la New York, in Statele Unite ale Americii.

Yemerehanna este în pericol, din cauza unui "drum nou", numărul tot mai mare de vizitatori constituind o provocare pentru intretinerea bisericii, a declarat grupul. De asemenea, a mai fost amintit si un zid modern, care a fost construit la gura pesterii, din motive de securitate, în anii 1980, diminuand integritatea sit-ului și potențialul sau de vizitare.

"Clădirea este bine conservata, dar dovada recenta a unor avarii structurale obligă la o evaluare în timp util", a declarat grupul. In efortul de tratare a acestor probleme, ar trebui să se implice toate părțile interesate, inclusiv Biserica Ortodoxa Etiopiana și Autoritatea Etiopiana pentru Cercetarea și Conservarea Patrimoniului Cultural, a concluzionat grupul.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
367
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03246 sec - PID: 25966