3

Un Arhiepiscop polonez a avertizat că sărbătorea de Halloween încalcă învățăturile Bisericii și le-a cerut catolicilor să nu participe la ea", chiar și în forma sa ludică.

"Acesta este un festival fundamental anti-creștin", a spus Arhiepiscopul Marek Jedraszewski, din Lodz. "Părinții și profesorii ar trebui să-si protejeze tinerii împotriva imaginilor sale, de teroare și groază, mai ales odata ce deja mulți il asociază cu cultul lui satan".

Liderii polonezi catolici au încercat sa promoveze alternative la Halloween, care a fost serbat în Polonia dupa prăbușirea, in 1989, a regimului comunist.
Într-o scrisoare pastorală catre Arhidieceza sa, Arhiepiscopul Jedraszewski a declarat ca Polonia cunoaste "deja o revenire clară, în lumea occidentală cât și în Polonia, la practicile păgâne". El a spus ca, a doua zi, 1 noiembrie, Ziua Tuturor Sfinților și 2 noiembrie, a tuturor sufletelor, au cunoscut "tradiții largi" în Polonia și au fost ocazii creștine demne pentru "lauda lui Dumnezeu și cinstirea inaintasilor".

"Introducerea, la copii și, uneori, la adulți, a practicilor de Halloween, este o încălcare a învățăturii Bisericii. Creștinii nu ar trebui să participe, chiar și într-o formă ludică (in joaca) a acesteia, la ea", a spus el.

El a adăugat că, în loc sa celebreze Halloween-ul, catolicii locali ar trebui să-i comemoreze pe cei aproximativ 20.000 de tineri care au murit in lagărul de concentrare nazist destinat copiilor, care a funcționat în Lodz in perioada 1942-1945.
Un prezentator catolic al Radio Polonia, Malgorzata Glabisz-Pniewska, a declarat ca datele ar sugera oricum, deja, că interesul polonezilor fata de Halloween s-ar afla in declin.
"Țările post-comuniste, cum este si a noastra, au trecut printr-o fază în care tot ce era occidental parea mai bun", a spus prezentatoarea, intr-un interviu. "Multora nu le mai place, acum, Halloween-ul, nici macar din cauza legăturii cu satanismul, ci pentru ca este pur si simplu un obicei extraterestru pentru cultura noastră. Ar fi mai bine dacă Biserica l-ar lasa sa moara in mod natural".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01374 sec - PID: 12374