2

Tableta continand un blestem roman, descoperita in Ierusalim (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 4 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

În urmă cu 1700 ani, o femeie pe nume Kyrilla vroia sa se razbune asupra minții unei alte persoane. O tableta romana, invocand un blestem, a fost descoperita într-un conac din orașul Ierusalim al lui David, invocand patru tradiții religioase, într-o încercare de a "lovi, doborî și țintui limba, ochii, mânia, furia, mânia" unei alte persoane prin blestem. Se poate ca victima sa i se fi opus Kyrillei, într-un litigiu, conform traducerii blestemului de pe tableta, publicata în LiveScience. 

Realizata din plumb și avand inscripționate litere grecești, tableta-blestem romana a fost găsita într-un conac din secolul III-IV era crestina, pe o suprafata de excavare a Autorității de Antichități Israeliene (IAA), sub  Givati Parking Lot, în cetatea lui David.

Kyrilla se adreseaza zeilor greco-romani Hermes, Persefona, Pluto și Hecate, zeitatii mesopotamiene Ereshkigal și gnostice Abrasax, prin cuvinte legate de Iudaism si de limbajul ebraic.

Arheologii IAA, Doron Ben Ami și Tchekhanovets Yana, au mai descoperit, de asemenea, resturile unui mozaic si ale unor fresce, fragmente de oase sculptate, figurine de sex feminin și dovezi ale prezenței celei de-A X-a Legiuni Romane, in apropierea tabletei blestemului roman. Arheologii sugerează că tableta cu blestemul a fost plasata într-o camera conectata cultului, sau în imediata apropiere a subiectului blestemului.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01148 sec - PID: 6550