24
Săpăturile efectuate în timpul construcției traseului conductei de gaz dintre Bulgaria și România, au scos la iveala comori recente arheologice.

O necropola cu 376 de morminte din diferite perioade istorice, a fost descoperita în apropierea orașului Marten, în nordul Bulgariei.

Expertii au stabilit deja că opt dintre morminte au fost săpate de traci, altele datand din timpul Imperiului Roman timpuriu și din secolele IV-VI dupa Hristos. Sapaturile au mai descoperit, de asemenea, din timpul Primului Regat Bulgar, o multime de piese din ceramică.

Una dintre cele mai interesante descoperiri, conform arheologului Dean Dragoev, este un mormânt construit pentru o fetiță, cu zidărie din cărămida și țigla.

În el, arheologii au descoperit mai multe bijuterii mici, dar interesante, unele realizate din metale prețioase – doi cercei de aur, un ac de os placat cu aur și o amuletă incredibil de frumoasa din sticlă roșie, cu un zeu antropomorf și încă necunoscut, pe ea.

Fata care a fost îngropata acolo, a avut pe mână un inel-sigiliu, probabil de tezaur, care se poate sa fi fost furat în secolul al 13-lea de către vânătorii de comori.

Arheologii din orasul dunarean bulgaresc Ruse continuă să analizeze rezultatele. Toate acestea vor fi incluse în expoziția Muzeului de Istorie din Ruse, la doar cativa kilometri de Bucuresti.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00936 sec - PID: 19675