2

Comoara mai rar vazuta a Sfantului Ianuarius (San Gennaro), sfântul patron al orașului Napoli, a plecat la Roma pentru intaia dată. 

Pentru prima dată, aceasta părăseste orașul din care este originară, Napoli, si călătoreste pana in Roma, pentru o expoziție fără precedent.
Cele peste 70 de piese ale comorii, care este declarata a fi mai valoroasa ca bijuteriile coroanei Marii Britanii, sunt în prezent in orașul Palazzo Sciarra și includ argintarie, bijuterii și obiecte de cult.
Fiecare parte a colecției a fost oferita, peste ani, de acest sfant al secolului al 3-lea, oamenii din Napoli considerand ca ii apara de război, epidemii și cutremure.

Paolo Jorio este director al Muzeului San Gennaro al Comorilor din Napoli și este curatorul acestei expoziții la Roma. El explică de ce a durat atât de mult pentru ca aceasta comoara să poata sa plece de acasa.
"Comoara a fost adunata din 1305 si până astăzi, iar aceasta inseamna 7 secole".

Expoziția include o racla ce contine un flacon cu sângele lui San Gennaro, despre care se spune ca devine, de fiecare data in ziua sarbatoririi sale, sub formă lichidă.

Dar, Paolo Jorio mai spune că există și alte elemente importante. "Bijuteriile, printre care mitra sau un colier, sunt poate cele mai importante". Muzeul Fundatiei Roma expune comoara in Palazzo Sciarra, până în ziua de 16 februarie.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.00996 sec - PID: 12175